Plenul Parlamentului a aprobat Anexa 3 din proiectul legii bugetului de stat pe 2021, care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite – ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii.

Parlamentarii mai au de dezbătut încă 11 anexe, iar apoi este programat votul final asupra proiectului legii bugetului de stat. Nici un amendament nu a fost acceptat, fiind aprobată în varianta Guvernului.

Printre amendamentele respinse se numără cele privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 1.716.385.000 de lei, pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, începând din luna iulie, şi cu suma de 200.000.000 de lei, pentru acordarea tichetelor de valoare pentru creşterea natalităţii, iniţiate de PSD.

De asemenea, la bugetul Ministerului Transporturilor, a fost respins amendamentul, formulat tot de PSD, privind alocarea sumei de 150.000.000 de lei, în vederea asigurării transportului gratuit pentru studenţi, pe liniile feroviare din România.

Alte amendamente respinse, iniţiate de AUR, se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului, cu suma de 2.730.000 de lei, pentru programul de susţinere a activităţilor de tineret.

La bugetul Ministerul Agriculturii, unul dintre amendamentele respinse propunea alocarea sumei de 1.000.000.000 de lei, pentru acordarea despăgubirilor pentru producătorii agricoli, în caz de calamităţi naturale în Agricultură, conform Agerpres.

PSD a mai propus suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, cu suma de 1.910.000.000 de lei, pentru finanţarea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla pentru electrocasnice, precum şi suma de 80.000.000 de lei, pentru obiectivul de investiţii „Realizarea unei staţii de sortare deşeuri, Sector 5, Municipiul Bucureşti”.

Aceste amendamente au fost respinse.

AUR a propus asigurarea finanţării educaţiei naţionale cu minimum 6% din PIB, alocarea sumei de 500.000 de lei, pentru un Program multianual pentru achiziţia de microbuze/autobuze şcolare, şi 300.000 de lei, pentru dezvoltarea unei platforme digitale controlate de Ministerul Educaţiei, pentru utilizarea în cadrul şcolii, dar şi 1.240.000 de lei, pentru extinderea modelului de învăţământ profesional dual, la nivel naţional.

A fost respinsă de asemenea şi propunerea PSD, de suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii, cu 980.000.000 de lei – credite de angajament, şi cu 400.000 de lei – credite bugetare pentru realizarea a 200 de centre medicale comunitare, şi a 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate.

Alte amendamente privind alocări de sume suplimentare pentru finanţarea mai multor spitale au fost respinse.

La bugetul Ministerului Dezvoltării, au fost formulate cele mai multe amendamente – 2.487 – care vizau finanţări de lucrări de obiective de investiţii şi infrastructură în anumite localităţi – lucrări de apă, canal, asfaltări de drumuri, extindere reţele de gaze, însă şi acestea au fost respinse.

Camera Deputaţilor şi Senatul, reunite în şedinţă comună, au început, luni, dezbaterile pe proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021. Votul final va fi dat tot astăzi.

73 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here