Caută
Close this search box.

Posibilă epavă antică descoperită de procurorii DNA, în zona unde se lărgeşte plaja, la Mamaia

epavă antică

Procurorii DNA Constanța au găsit o construcție de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia, au declarat sursele Info Sud-Est.

Construcția, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Fragmentele lemnoase descoperite sunt dispersate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

Direcția Județeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanța prin care procurorii cer instituției să conserve in situ zona în care au fost descoperite bucățile lemnoase.

O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcția mare, a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a confirmat pentru Info Sud-Est că instituția a primit o solicitare de la DNA Constanța pentru conservarea unui perimetru: ”Solicitarea include niște coordonate, dar până la acest moment nu le-am identificat. Vom lua toate măsurile care se impun după ce vom avea mai multe informații”.

Arheologul Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie, a declarat pentru Info Sud-Est că posibila epavă de lemn poate fi datată oricând, din antichitate până în secolul al XX-lea, iar datarea poate fi făcută cu Carbon 14: ”În România, datări C14 se fac din anul 2015 la IFIN-HH (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) – RoAMS Laboratory. Applied Nuclear Physics Department”.

Aurel Mototolea, directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a declarat pentru Info Sud-Est că vestigiile arheologice susceptibile de a fi descoperite în Marea Neagră sunt, ”în primul rând, epave de nave din perioadele antică, medievală și modernă”.

Directorul MINAC a mai spus că, în conformitate cu arheologii muzeului care s-au ocupat de contractul cu SC Boskalis SRL (firma olandeză care a obținut descărcarea arheologică pentru excavarea nisipului din zona Plajei Modern), ”nu este cunoscută nicio epavă sau alt obiectiv de interes arheologic în perimetrul analizat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri