Caută
Close this search box.

Prima soţie a lui Marin Preda, scriitoarea Aurora Cornu, a murit

aurora cornu

A murit scriitoarea Aurora Cornu, cea care a fost prima soție a lui Marin Preda. Autoarea avea 89 de ani și s-a stins din viață la Paris. Cu toate că a fost căsătorită doar patru ani cu marele romancier, aceasta este cea care l-a convins să publice cel mai important roman al său, „Moromeții”.

Marin Preda avea 32 de ani în momentul în care a cunoscut-o pe Aurora, care avea doar 20. Povestea lor de dragoste s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de la Neptun.

Aurora Cornu a primit camera care ar fi trebuit să îi revină lui Marin Preda. Galant, acesta i-a cedat-o, dar Aurora și-a strâns lucrurile și a plecat. A rămas însă în inima lui Marin Preda și a doua zi a cerut-o de nevasă.

S-au căsătorit trei ani mai târziu, dar numai pentru patru ani, între 1955 și 1959. Ea este cea care l-a încurajat să publice „Moromeți”, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar, scrie Europa FM.

Anii petrecuți împreună au fost presărați de momente inedite și pasionale. Chiar și după ce s-au căsătorit, Marin Preda a continuat să-i scrie Aurorei Cornu. La mijlocul anilor 60′, logodnicul ei, matematicianul Tudor Ganea, nu a reușit să o scoată din România, așa că a văzut o șansă să dezerteze în vest, în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia.

S-a stabilit în Paris, în Franța, și, fiind săracă, soția pictorului Pierre Emmanuel i-a plătit chiria timp de mai mulți ani. La Paris s-a împrietenit printre alții cu emigranții români Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Pârvulesco.

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă, de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

În timp ce trăia în Franța, s-a căsătorit cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune, român născut francez. Aurel Cornea a fost ostatic al pro-iranienilor șiiți musulmani, gruparea Hezbollah, timp de zece luni și jumătate, în Liban, în 1986.

Aceasta a plătit costurile de construcție pentru o biserică din Cornu, al cărei design a fost inspirat de un desen al lui Horia Damian. În ultimii ani, autoarea a locuit la Paris și New York.

În anul 2016, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Aurora Cornu a povestit despre iubirea ei cu Marin Preda. Întrebată cu ce anume a cucerit-o scriitorul, autoarea a răspuns:

„Cu literatura lui. Și pe urmă faptul că avea un cap de intelectual foarte intersant între ceilalți scriitori – nu prea era nici unul frumos, în afară de Petru Dumitriu, al doilea mare scriitor în vremea aia. Eu l-am lăsat la mare și am plecat la Sinaia și de acolo sunt scrisorile de dragoste. Repet: Dumnezeu ni l-a dat pe Marin Preda, dar „Moromeții” vi i-am dat eu. Eu i-am descoperit manuscrisul cu copilăria lui în sertar, pe care nu voia să-l publice. El băgase deja personaje în alte scrieri, pe Adam Fântână, Mărioara Fântână. După ce el a publicat „Moromeții” eu l-am lăsat pe Marin. Timp de patru ani nu ne-am despărțit aproape deloc, am stat unul peste altul. A publicat „Moromeții”, voia să scrie „Risipitorii”. Apoi, un an de zile am avut eu șantajul cu anorexia, nu mâncam deloc”.

„De durere că-l las. Marin fiind leu, un orgoliu profund, nu ierta pe nimeni. Nu se răzbuna, dar nu uita. Eu voiam să plec, voiam să văd lumea, iar el voia să împartă soarta cu poporul lui. Care popor îl adoră. În România, Marin Preda e un mare scriitor. Și Securitatea i-a făcut dosar. Cei de la „Flamura Prahovei” nu voiau să mă lase să plec și eu îi șantajam că mor în mijlocul lor dacă nu mă lasă. Marin spera că iubirea mă va împiedică să plec. Am avut o discuție: i-am spus că da, ne căsătorim, pentru că nu puteam, spre exemplu, să mergem împreună la hoteluri, dar i-am spus: „Marine, dacă eu voi vrea să plec, să nu mă oprești”, spunea scriitoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri