Un proces istoric începe luni la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, al poliţistului alb care l-a ucis, în urmă cu nouă luni, pe afroamericanul George Floyd, la 25 mai, provocând un salt antirasist în întreaga lume, relatează AFP.

Acest proces foarte aşteptat începe la ora locală 8.00 (16.00, ora Rimâniei) cu selectarea juraţilor, însă ultime dezbateri cu privire la calificarea exactă a acuzaţiilor formulate împotriva lui Derek Chauvin ar putea întârzia această procedură.

Pentru moment, acest bărbat, în vârstă de 44 de ani, dintre care a petrecut 19 în serviciul Poliţiei din Minneapolis, este inculpat de crimă şi omor prin imprudenţă (crimă de gradul doi).

Eliberat pe cauţie, Chauvin compare în libertate. La 25 mai, el a intervenit împreună cu trei colegi cu scopul de a-l aresta pe George Floyd, suspectat de utilizarea unei bancnote false de 20 de dolari pentru a-şi cumpăra un pachet de ţigarete.

În stradă şi în faţa unor trecători îngroziţi, Derek Chauvin şi-a ţinutul genunchiul timp de aproape nouă minute pe gâtul bărbatului de culoare în vârstă de 40 de ani, încătuşat şi culcat la pământ cu faţa în jos, în pofida faptului că i-a spus de 20 de ori că ”nu pot să respir”.

Acestea i-au fost ultimele cuvinte şi ele au devenit strigătul de adunare a milioane de manifestanţi care, alertaţi de o înregistrare video a dramei, au ieşit în stradă la Miami, Los Angeles, dar şi la Londra, Paris sau Sydney pentru a cere dreptate.

108 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here