Caută
Close this search box.

Republica Moldova pregătește starea de urgență. Pe ce perioadă sunt anunțate restricțiile

Președinția Republicii Moldova recomandă instituirea stării de urgență pentru 2 săptămâni, pe motivul situației grave din țară provocată de pandemie. Declarația a fost făcută de către șeful statului, Maia Sandu, la sfârșitul ședinței Consiliului Superior de Securitate (CSS).

Totodată, Maia Sandu a spus că Guvernului i se recomandă ca, în termen de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate.

Șeful statului a mai spus că se recomandă numirea de urgență a secretarilor de stat la Ministerul Sănătății. Dar și numirea conducerii Agenției Naționale de Sănătate Publică. De asemenea, președintele țării cere și modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Şedința Consiliului Suprem de Securitate s-a desfășurat la Palatul Republicii din cauza pandemiei și a durat aproape cinci ore, notează publika.md.

Măsurile care au fost luate în Republica Moldova
Republica Moldova pregătește starea de urgență. Republica Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Fiind ulterior prelungită.
În scopul prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19, CNESP a decis interzicerea activităţii cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri). Restaurantele, barurile şi cafenelele vor putea funcţiona până la orele 22.00. Unităţilor de alimentaţie publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgenţă în sănătate publică va fi interzisă organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţă fizica a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezenţa spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă. La serviciu fiind doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclcusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane. Cu respectarea măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri