Caută
Close this search box.

Săptămâna de lucru de patru zile este testată în Spania

spania

Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care testează săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot modest pentru companiile interesate de această idee, scrie The Guardian.

La începutul acestui an, micul partid spaniol de stânga Más País a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea. De atunci au avut loc discuții, urmând ca următoarea întâlnire să aibă loc în următoarele săptămâni.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore) ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre. Este o idee al cărei moment a sosit”, a transmis Iñigo Errejón, de la Más País, pe Twitter.

Din Noua Zeelandă până în Germania, ideea a câștigat constant teren la nivel global. Salutată de susținătorii săi ca un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională.

Partidele de stânga din Spania – unde o grevă de 44 de zile la Barcelona în 1919 a dus la transformarea țării în una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore – au profitat de această idee. „Spania este una dintre țările în care angajații lucrează mai multe ore decât media europeană. Dar nu suntem printre cele mai productive țări. A lucra mai multe ore nu înseamnă a lucra mai bine”, a spus Errejón.

În timp ce detaliile exacte ale proiectului-pilot vor fi stabilite alături de guvernul spaniol, partidul de stânga a propus un proiect cu o durată de trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor să testeze programul redus de lucru cu un risc minim. Costurile incursiunii unei companii în săptămâna de lucru de patru zile, de exemplu, ar putea fi 100% acoperite în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

„Cu aceste cifre, calculăm că ar putea participa aproximativ 200 de companii, cu un total cuprins între 3.000 și 6.000 de lucrători. Vrem să vedem o reducere reală a orelor de muncă și fără pierderi de salariu sau locuri de muncă”, a spus Héctor Tejero de la Más País.

Tejero a estimat că proiectul-pilot ar putea începe chiar din toamnă, ceea ce ar reprezenta prima inițiativă la nivelul unei țări de reducere a numărului de ore de lucru, după ce ultima a fost Franța, care a început să plafoneze săptămâna de lucru la 35 de ore în 1998. „Spania va fi prima țară care va întreprinde un proces de această amploare. Un astfel de proiect pilot nu a fost întreprins nicăieri în lume”, a spus Tejero.

Partidul a sugerat ca proiectul-pilot să fie ghidat de un grup de experți – inclusiv reprezentanți ai guvernului, sindicatelor și mediului de afaceri – care vor ajuta, de asemenea, la analiza rezultatelor.

Ceea ce speră să vadă Más País este o reproducere a experienței companiei Software Delsol, din sudul Spaniei, care anul trecut a devenit prima din țară care a implementat o săptămână de lucru de patru zile. „Au văzut o reducere a absenteismului, productivitatea a crescut și lucrătorii spun că sunt mai fericiți”, a spus Tejero.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri