Caută
Close this search box.

Stare de urgenţă decretată în Republica Moldova

Parlamentul de la Chişinău a votat miercuri instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai, informează Radio Chişinău pe site-ul său.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii socialişti (PSRM) şi a fost criticat de opoziţie, care a propus ca starea de urgenţă să fie instituită iniţial pentru 15 zile.

Totodată, parlamentarii din opoziţie i-au acuzat cei socialişti că, de fapt, ar încerca să blocheze procesele politice şi nu să adopte măsuri sanitare eficiente împotriva răspândirii infectărilor cu COVID-19.

Pe perioada stării de urgenţă, propusă de deputaţii socialişti şi susţinută de aliaţii lor din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi grupul Şor, Comisia pentru Situaţii Excepţionale ar urma să emită dispoziţii privind instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, a unui regim special de circulaţie, de carantină şi de lucru în toate entităţile, potrivit Agerpres.

De asemenea, pe perioada stării de urgenţă ar urma să fie interzise toate întrunirile şi manifestaţiile publice în masă.

Prezent în Parlament pentru a prezenta proiectul de iniţiativă, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că a decis să propună Parlamentului să instituie starea de urgenţă din cauza situaţiei epidemiologice grave.

El a afirmat că e nevoie de instituirea stării de urgenţă, astfel ca guvernul demisionar să aibă mai multe pârghii, inclusiv dreptul de a interveni în legea bugetului, negând existenţa unor interese politice.

Premierul interimar a mai menţionat că în prezent nu se discută instituirea unei carantine totale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri