Caută
Close this search box.

Stelian Ion, despre proiectul privind desfiinţarea SIIJ: Varianta cea mai corectă este cea propusă de către Guvern. Este una care ţine cont de necesităţile reale

stelian ion

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat, la dezbaterea de joi a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pe marginea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) că cea mai corectă variantă este cea iniţiată de către Guvern, deoarece ţine cont de necesităţile reale.

„Acum câţiva ani, s-a înfiinţat această secţie cu multă emoţie, în general a fost emoţie negativă, au fost discuţii aprinse. Cert este că această secţie nu este absolut deloc eficientă, că bazele pe care s-a conceput această secţie au fost fundamental greşite. O singură structură centrală nu poate face faţă şi nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraţilor. Varianta cea mai corectă este cea propusă de către Guvernul României, este o variantă care ţine cont de necesităţile reale”, a afirmat Stelian Ion, la dezbaterile de joi din comisie.

Ministrul a adăugat că DNA trebuie susţinută în activitatea sa.

„S-a văzut că un argument important a fost activitatea DNA. Eu sunt absolut convins că DNA trebuie susţinut în activitatea sa, DNA trebuie să-şi desfăşoare activitatea în continuare în mod corect, are acest sprijin şi a veni cu soluţii legislative care ciuntesc practic din competenţa DNA nu ar fi deloc un semn bun, ar fi un semn în care dorim să atacăm această instituţie. Şi rugămintea, dacă se vor discuta amendamente, să ţineţi cont de acest lucru. Parlamentul este suveran”, a completat Ion.

Acesta a mai precizat că trebuie să existe o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ, aşa cum a fost asumat acest obiectiv în programul de guvernare.

„Trebuie găsită o soluţie astfel încât obiectivul principal, cel asumat şi în programul de guvernare, cel argumentat foarte bine pe atâtea pagini, cel pe care l-am prezentat foarte transparent de ani de zile, să fie atins şi anume acela al desfiinţării secţiei şi al continuării combaterii acestui fenomen, din fericire, de mică amploare, referitor la infracţiunile săvârşite de către magistraţi”, a conchis ministrul Justiţiei.

La rândul său, procurorul-şef al DNA Crin Bologa a afirmat că înfiinţarea SIIJ a fost o insultă pentru cei mai mulţi procurori şi judecători.

„La momentul înfiinţării acestei secţii a fost primit aviz negativ de la CSM în două rânduri. De asemenea, în Adunările generale, care sunt reprezentative pentru judecători şi procurori, s-a votat într-o proporţie covârşitoare pentru desfiinţarea acestei secţii în toamna anului 2019, deci peste 85% dintre toţi procurorii şi peste 75% dintre judecători. Acum aveţi pe masă un aviz negativ din partea CSM, dar, dacă detaliaţi voturile, constataţi că majoritatea au fost pentru desfiinţare, dar solicitau unele garanţii”, a explicat Bologa, la dezbaterile din comisia juridică a Camerei.

Acesta a adăugat că DNA e pregătită să preia dosarele, dacă va fi desfiinţată SIIJ.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va emite un raport pe proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ care va fi votat în plen, în calitate de prim for sesizată. Senatul este decizional pe această propunere legislativă iniţiată de către Guvern.

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că ar prefera ca varianta proiectului de lege privind desfiinţareaSIIJ pe care o va adopta Parlamentul să fie cât mai aproape de forma aprobată deja în Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri