Caută
Close this search box.

Studiu german. E mai puţin riscant să mergi la cinema decât la şcoală

Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mică în locurile culturale, comparativ cu şcolile sau magazinele, sunt concluziile unui studiu german, scrie Le Figaro.

Potrivit cercetătorilor care au realizat studiul, locurile culturale prezintă risc mai mic de infectare pentru că spectatorii sau vizitatorii vorbesc puţin, ceea ce reduce producerea de picături potenţial infecţioase. De asemenea, măsurile de distanţare socială sunt aici relativ uşor de aplicat.

În cotidianul german Spiegel, unul din cercetători, Martin Kriegel, estimează că în prezenţa „procedurilor de igienă bine gândite şi coerente, anumite locuri publice ar putea să se redeschidă”.

Rezultatul muncii lor, publicat în 10 februarie, vizează să evalueze riscul de contaminare cu Covid-19 în diferite locuri publice închise. Experţii s-au concentrat pe contaminările prin aerosoli – care constituie mare parte din infectări -, ţinând cont de gradul de aplicare a gesturilor-barieră (purtarea măştii şi distanţarea socială).

Drept urmare, locurile culturale – sălile de spectacol, cinema, muzee – sunt locuri publice cel mai puţin riscante.

Cei doi cercetători au calculat R0 sau numărul de reproducere al virusului, adică numărul mediu de indivizi pe care o persoană infectată poate să-i contamineze. Pentru a compara, R0 este de 1 în supermarket sau în restaurant, de 1,5 în spaţiu deschis sau tren, şi de 3 într-o unitate şcolară. Acest lucru înseamnă că rata de reproducere a virusului este de şase ori mai importantă într-o şcoală decât într-o sală de spectacol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri