Caută
Close this search box.

Tanczos Barna: România a greşit când a decis să nu mai „intervină” în populaţia de urşi. Ministerul ia în calcul vânarea animalelor

Ministerul Mediului ia în calcul vânătoarea de urşi. Ministrul Tanczos Barna a spus, într-un interviu acordat Agerpres, că autorităţile au în plan „intervenţia” în cazul acestor animale şi că România a greşit în 2016 când a decis să nu mai „intervină” în populaţia de urşi.

„România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi. Atunci, am depus o întâmpinare şi mă bazam pe date din Ministerul Mediului. Cu siguranţă, aceste lucruri s-au schimbat de atunci în direcţia care se putea prevede foarte uşor: în cazul unui mare carnivor care este în vârful lanţului trofic non-intervenţia, nici măcar urmărirea populaţiei la nivel de statistică şi cifre, înseamnă fără doar şi poate o creştere anuală, sigură, lentă a populaţiei de urs”, a spus ministrul.

Ministrul Mediul a declarat că „omul trebuie să intervină” deoarece „noi am fost aleşi de oameni şi noi trebuie să găsim soluţii pentru a proteja omul în primul şi primul rând”.

„Cu siguranţă, specia este strict protejată, populaţia de urs trebuie protejată şi trebuie să avem soluţii de protejare a habitatului, a zonelor de linişte, a pădurilor acolo unde trăiesc aceste efective, dar nu putem să ajungem ca jumătate din populaţia de urşi să părăsească habitatul natural şi să ne trezim cu ei în localităţi, în curţile şcolilor, în zona de deal şi de câmpie, pentru că încet încet acolo vom ajunge”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a declarat că ministerul Mediului are în plan vânătoarea de urşi, după ce va fi realizat un recensământ care să stabilească numărul exact de exemplare care trăiesc în pădurile din România.

„Avem în plan intervenţie şi extragere. Exportul este imposibil. Avem refuzuri de la 17 state membre care ne-au transmis în scris că nu vor niciun exemplar. Această atitudine este, câteodată, ciudată a statelor membre care spun «Aveţi voi grijă de aproape toată populaţia de urşi din Europa» – pentru că doar România a rămas cu o populaţie semnificativă de urs brun – «aveţi voi grijă de urşi, nu vă atingeţi de populaţie, dar noi nu vrem niciun exemplar». Este o abordare incorectă din partea colegilor noştri miniştri şi ai responsabililor din statele membre, dar asta este situaţia”, a spus ministrul.

„România trebuie să intervină preventiv şi post-factum. Unde se produce un atac, acolo clar trebuie intervenit”
Barna a precizat că, printr-o o derogare de la Directiva Europeană privind Habitatele, poate fi permisă vânătoarea de urşi în România.

„Una peste alta, în toate ţările unde există populaţie de urşi există şi intervenţie aprobată printr-o derogare care este permisă de Directivă, iar România trebuie să intervină preventiv şi post-factum inclusiv, pentru că acolo unde se produce o nenorocire, un atac, acolo clar trebuie intervenit. Nu putem să aşteptăm ca acest fenomen de urs pe pârtie, urs pe stradă, urs în oraşe să se generalizeze”, a declarat Tanczos Barna.

În legătură cu estimările conform cărora populaţia de urşi bruni din România ar fi de de 10.800 de exemplare, Barna a spus că ministerul a lansat o licitaţie pentru evaluarea acestei populaţii.

„În momentul de faţă este în achiziţie publică şi vom cumpăra aceste servicii de pe piaţa liberă şi aşa cum s-a făcut până în 2016 an de an vom evalua populaţia de urs brun în România. Mai mult, există un proiect european finanţat cu 10 milioane de euro, care vine cu soluţii noi pe bază de probe genetice şi încearcă să facă o estimare şi mai exactă a acestei populaţii”.

Ministrul a precizat că, pe lângă urşi, se va estima şi numărul altor animale sălbatice strict protejate, precum lupul, râsul sau pisica sălbatică.

„Tocmai de aceea este, în primul rând, nevoie de o evaluare cantitativă şi calitativă anuală a populaţiilor de animale sălbatice strict protejate, cum este şi ursul, sau lupul, râsul, pisica sălbatică. Trebuie să ne asumăm că non-intervenţia va genera probleme uriaşe. A face nimic nu e o soluţie. A te uita de afară şi să spui că poate o să fie bine, poate nu o să fie, poate o să fie accidente, poate o să fie urşi pe pârtie, o să fie în curţile şcolilor sau poate nu o să fie… Aceasta nu este o soluţie”, a spus ministrul Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri