Caută
Close this search box.

TOP 10 jucării periculoase pentru copii

Copilul este înconjurat de jucării chiar de la naștere, iar rafturile magazinelor abundă în cutii colorate, care îi fac să ofteze pe părinții care nu au avut parte de așa ceva în copilăria lor. Copii de astăzi au foarte multe jucării, dar nu toate dintre acestea le sunt destinate, fie din cauza calității proaste sau din cauza producătorului care nu ia în calcul unele aspecte foarte importante. Astfel, unele jucării pot deveni chiar foarte periculoase. Vă prezentăm mai jos o listă cu 10 cele mai periculoase jucării, pe care părinții trebuie să le evite atunci când merg la cumpărături.

1. Jucăriile care conțin detalii mici

Periculoase pentru copil sunt detaliile mici ale unor jucării cum ar fi de exemplu: constructoarele, detaliile mici ale jucăriilor moi (ochii, nasul), unele zornăitoare etc. De asemenea, această categorie include jucăriile care dezvoltă abilitățile motorii fine, cum ar fi: nasturii, mărgelele, crupele etc. Toate acestea pot fi ușor înghițite de copil, poate să se înece, iar în cel mai rău caz copilul le poate băga în nas sau urechi.

2. Jocurile de construcție cu magneți

Cel mai elocvent exemplul este constructorul NeoCube care este format din bile de metal magnetice. Această jucărie este periculoasă nu numai pentru cei mici care au tendința de a băga totul în gură, dar și prin faptul că atracția magnetică dintre elemente este atât de puternică încât chiar și adulții uneori recurg la „ajutorul” dinților pentru a le separa. Înghițirea câtorva bile ale acestui constructor este foarte periculoasă, deoarece în tractul digestiv, ele sunt atrase una de cealaltă, provocând daune grave organelor interne, inclusiv formarea găurilor. Copilul, fără să realizeze pericolul, poate evita să anunțe adulții despre faptul că a înghițit mai multe bile, de aceea este mai bine să se evite contactul lui cu o astfel jucărie.

3. Seturile pentru experimente (tânărul chimist / fizician)

Asemenea seturi sunt destinate experimentelor chimice simple, care pot fi realizate de către copiii mai mari de 10 ani în prezența adulților. Chiar dacă în cursul experimentului sunt luate toate măsurile de siguranță, nimic nu poate garanta o situație imprevizibilă. Aceste seturi pot fi periculoase, deoarece copilul contactează cu acizi, fosfați și alte substanțe nocive, sau inspiră fumul foarte dăunător eliminat în cadrul unor experimente. Lipsa de supraveghere din partea unui adult, poate duce la consecințe grave cum ar fi: arsuri, un incendiu, etc.

TOP 10 jucării periculoase pentru copii

4. Jucării muzicale necalitative

În general, jucăriile muzicale sunt utile pentru copil și fiecare copil ar trebui să aibă o astfel de jucărie. Dar, aceste jucării trebuie să fie de înaltă calitate, în special trebuie să se atragă atenție la calitatea sunetului. Mulți producători nu atgrag atenție acestui detaliu și sunetul întrece norma stabilită de 85 dB. Acest sunet puternic, are un efect negativ asupra auzului, iar utilizarea constantă a unor astfel de sunete poate duce la surditate. Sunetul trebuie să fie plăcut ca volum și de calitate. Nu trebuie să se audă sunete adiționale cum ar fi: zgomote, foșnituri, etc. Chiar dacă dețineți o jucărie de calitate, trebuie să știți că un copil nu se poate juca cu ea mai mult de 1 oră pe zi, deoarece utilizarea constantă și de durată daunează nu numai urechilor, ci și sistemului nervos, provocând oboseală.

5. Jucării din PVC și fosfor

PVC – un material foarte popular în industria jucăriilor. Este situat între plastic și cauciuc. Jucăriile din PVC sunt ieftine, aprinse la culoare, foarte ușor de îngrijit, dar foarte periculoase pentru un copil. Sunt dăunătoare din cauza ftalaților, niște compuși cancerigeni, care se conțin în compoziția PVC-ului.

Un alt tip de jucării care conțin substanțe chimice nocive sunt cele acoperite cu fosfor. Acestea includ reflectoare cu diverse aplicații: simularea cerului înstelat, figuri luminoase ale diferitor eroi animați etc. Jucăriile de calitate conțin reflectoare sigure, dar în cazul în care jucăria este de proastă calitate, aceasta prezintă un risc din cauza compusului de fosfor otrăvitor.

6. Jucăriile moi (China)

Jucăriile moi nu sunt foarte ecologice: blana artificială poate cădea sau copilul o poate băga în guriță, în plus, aceste jucării sunt dificil de întreținut, astfel încât ele acumulează o mulțime de praf, și, uneori, toate acestea pot provoca iritații sau alergii. Foarte des jucăriile moi sunt de calitate foarte proastă (de obicei cele chinezești). Astfel de jucării sunt realizate din materiale toxice, pictate cu vopsele toxice, au părți fixate slab (ochi, nas, decorațiuni). Jucăriile moi toxice pot provoca reacții alergice severe sau chiar șoc anafilactic.

7. Arme pentru copii

Cele mai populare jucării „pentru băieți” sunt pistoalele, arcul cu săgeți, săbii cu capete ascuțite care poate provoca leziuni ale copilului. Din neglijența copilul poate trage în față, rănind ochii sau urechile. Săbiile de asemenea, pot provoca leziuni. Pericolul acestor jucării crește în fiecare an, deoarece producătorii tind să le facă cât mai reale și acest fapt este în detrimentul securității.

8. Jucăriile cu elice

Jucăriile cu elice (elicopterele, zâne zburătoare etc.) cele care trebuiesc pornite de la cheiță sau cele cu telecomandă, care se mișcă rapid, sau chiar pot zbura prin camera sunt concepute pentru adolescenți, iar un copil mai mic ar putea să se rănească foarte ușor. Jucăriile cu telecomandă pot speria copilul de-a binelea ori, uneori nici adulții nu se prea pricep la condus astfel de jucării.

9. Jucăriile din cauciuc cu coloranți toxici (China)

Jucăriile de cauciuc, multora le aduc aminte de copilărie, dar ele pot fi foarte periculoase pentru copil. Copiilor sub 3 ani, le sunt interzise deoarece, copilul le poate mușca sau înghiți o bucată de cauciuc. Pentru ceilalți copii ar trebui alese doar jucării din cauciuc de calitate. Principalele semne că jucăria este de calitate proastă este mirosul chimic specific și vopseaua care rămâne pe mâini. Aceste jucării sunt foarte toxice, și nu este exclus ca, în compoziția lor să conțină mercur, plumb sau arsenic. Jucării de calitate proastă sunt produse de obicei în China.

10. Jucarii și accesoriile cu plasă

Vorbim despre jucăriile de calitate inferioară (chineze) cum ar fi corturile, labirinturile și coșurile pentru jucării. Aceste jucării conțin în interiorul cadrului un fir metalic rigid, de obicei, realizat din material rezistent. Cu toate acestea, unor producatori nu le pasă de siguranța jucăriilor, și economisesc la materiale. Acest fir se poate rupe și poate pătrunde prin material rănind copilul. La cumpărarea unei astfel de jucării, trebuie să se examineze cu atenție materialul și modul de fixare a firului, și chiar dacă inițial nu există defecte, cel mai bine ar fi ca de fiecare dată înainte de a utiliza jucăria să o verificați.

Cum să-ți protejezi copilul de pericole?

Deși jucăriile sunt destinate copiilor, ele sunt cumpărate de către părinții, ceea ce înseamnă că ei sunt responsabili de siguranța și calitatea acestora. Câteva reguli simple îi vor ajuta pe adulți să aleagă pentru copilul lor numai jucării sigure.

Jucăria trebuie să corespundă vârstei copilului.
Uneori, părinții cumpără jucării fără să țină cont de vârsta copilului. În unele cazuri, acest lucru poate fi foarte periculos;
Cumpăra jucării în magazinele de specialitate, și dați preferință producătorilor cunoscuți. Jucariile analoage celor cunoscute pot fi semnificativ mai ieftine, dar aceasta întotdeauna afectează calitatea;
La prima vedere jucăria trebuie să îndeplinească cerințele esențiale de securitate: culori liniștite, fără miros, detalii prinse bine.
Părinții trebuie să știe despre aceste jucării periculoase și să informeze despre acest fapt și rudele sau prietenii, pentru a evita ulterior ca aceștia să-i dăruie copilului jucării de calitate proastă. Dacă totuși ați primit o astfel de jucărie, a cărei siguranța este pusă la îndoială, este mai bine să nu ezitați și să o lăsați deoparte. În cele din urmă, siguranța copilului este mai importantă decât posibilele neînțelegeri între adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri