Caută
Close this search box.

UDMR vrea să modifice Legea informaţiilor publice, pentru ascunderea modului cheltuirii banilor de stat

udmr

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a blocat în Parlament și vrea să modifice un proiect de lege care ar fi lărgit transparența în ceea ce privește modul cum sunt cheluiți banii publici. Actul normativ vizează organizațiile neguvernamentale de utilitate publică.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este o organizație cu statul special. Are dreptul de a participa la alegeri, are aleși la nivel local și parlamentar, este parte a coalițiilor de guvernare, dar nu este partid politic, explică jurnalistul Răzvan Chiruţă, de la Newsweek.

Totuși, are dreptul să deconteze cheltuielile făcute în campaniile electorale, ca orice partid politic. În schimb, primește bani de la statul român pentru că reprezintă minoritatea maghiară.

Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament care își propune mărirea gradului de transparență a instituțiilor publice și a organizațiilor finanțate cu bani publici este blocat de UDMR.

Inițiativa prevedea apariția la nivelul fiecărei instituții publice a unui registru care să cuprindă solicitările și răspunsurile oferite în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. De asemenea, în proiect sunt definite mai bine instituțiile care se supun legii, iar informațiile puteau să fie cerute și în format electronic, potrivit Radio Europa Liberă.

Spaima UDMR are legătură cu faptul că actul normativ impune obligativitatea ca și partidele politice, organizațiile neguvernamentale de utilitate publică și persoane juridice de drept public sau entități publice care beneficiază de finanțare din bani publici să fie obligate să declare public, la cererea cetățenilor, cum au cheltuit respectivele fonduri.

UDMR vrea ca legea să se aplice organizațiilor neguvernamentale cu statut de utilitate publică, obținut prin hotărâre a Guvernului.

„În această formulare, UDMR nu mai intră sub incidența legii, pentru că statutul său de utilitate publică nu este obținut prin hotărâre a Guvernului.

Dacă amendamentul propus de UDMR ar fi adoptat, atunci toate partidele și organizațiile minorităților naționale cu statut de utilitate publică, obținut prin hotărâre a Guvernului ar ramane sub incidenta legii, pe cand UDMR ar fi exceptată”, a explicat Ovidiu Voicu, de la Centrul pentru Inovare Publică.

În plus, USR-PLUS a venit cu un amendament ca fiecare solicitare sau răspuns să apară în 15 zile în format electronic pe site-ul instituției.

UDMR propune eliminarea integrală a articolului, iar instituțiile să nu mai fie obligate să aibă acest registru pe site.

Amendamentele depuse de Uniune în Comisia de Cultură din Camera Deputaților vizează și eliminarea sancțiunilor pentru cazurile în care nu se dau răspunsuri la solicitările justificate privind informațiile de interes public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri