Caută
Close this search box.

Un jurnalist polonez, Jakub Zulczyk, riscă puşcăria pentru că l-a jignit pe preşedintele Andrzej Duda

Jakub Zulczyk

Scriitorul şi jurnalistul polonez Jakub Zulczyk este pus sub acuzare, pentru că l-a jignit pe preşedintele Andrzej Duda, într-o postare de pe Facebook, şi riscă o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare, scrie BBC.

Într-un mesaj publicat în luna neoimrbie, pe reţeaua de socializare, Zulczyk l-a numit cretin pe Duda, pentru că nu înţelege procesul electoral din Statele Unite. În Polonia, insultarea liderilor de stat şi a religiei este o infracţiune penală.

După ce presa americană a anunţat victoria lui Joe Biden în alegeri, pe 7 noiembrie, preşedintele Duda a scris pe Twitter: „Felicitări lui Joe Biden pentru o campanie prezidenţială de succes.
În timp ce aşteptăm nominalizarea Colegiului Electorilor, Polonia este hotărâtă să întreţină parteneriatul strategic la nivel înalt şi de calitate cu SUA pentru o alianţă şi mai puternică”.

Referindu-se la acest mesaj, Zulczyk a scris pe Facebook că a studiat politica SUA cu interes şi că nu a auzit vreodată de „nominalizarea Colegiului Electorilor”. „Joe Biden este al 46-lea preşedinte al SUA. Andrzej Duda e un cretin”, a scris el.

Procurorii au spus că acest text a fost ofensator şi inacceptabil. Zulczyk a transmis că a aflat din presă despre acuzaţia adusă lui. Autor popular în Polonia, romanul din 2014 al lui Zulczyk, „Blinded by the Lights”, a fost adaptat în serial de HBO Europe.

În Polonia sunt în vigoare nouă legi referitoare la insultă, inclusiv una care face referire la simbolurile de stat, şi toate prevăd posibile pedepse cu închisoarea. Există riscul de a fi condamnat nu doar pentru insultarea steagului polonez, ci şi a celor străine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri