Caută
Close this search box.

Valeriu Gheorghiţă e convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse ale vaccinurilor

valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiţă a declarat vineri seara că este convins că „avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”.

”În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Până într-o treime sunt raportate de către profesioniştii din sănătate. (…)

Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri, la Digi 24.

El a precizat că este vorba despre reacţii adverse ”comune, minore”. În opinia medicului, aceste reacţii, fie nu au fost atât de severe încât cei vaccinaţi să ajungă la spital, fie au fost ”trecute cu vederea”, nefiind grave.

”Nu cred să sunt reacţii adverse grave care nu sunt cunoscute”, a spus el, precizând că, în general cei care dezvoltă reacţii adverse grave ajung la spital, iar medicii le raportează.

Gheorghiţă a menţionat că încurajează raportarea oricăror reacţii post-imunizare, arătând că aceste reacţii pot fi raportate într-un termen de până la 28 de zile de la inocularea serului.

Cei care se vaccinează pot lua acasă o fişă de raportare a reacţiilor adverse din centrele de vaccinare sau le pot raporta online.

Gheorghiţă a adăugat că există posibilitatea ca persoanele care dezvoltă reacţii adverse să solicite medicului de familie una sau două zile de concediu medical pentru recuperare, adăugând că nu consideră că acest lucru ”trebuie să devină o lege”.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri