Caută
Close this search box.

Vasile Pușcas, fost negociator-șef al României cu Uniunea Europeană: Criza pandemică a putut fi gestionată prin solidaritate

Fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, într-un interviu acordat Ziarului Făclia, a apreciat că o criză pandemică globală poate fi gestionată doar prin coordonare și cooperare.

La un an de când Europa a fost lovită de pandemia de coronavirus, Vasile Pușcaș spune că liderii europeni au reușit să calmeze starea crizei incipiente prin convingerea responsabililor statelor membre că o criză pandemică globală poate fi gestionată doar prin coordonare și cooperare.

În primele luni ale anului 2020, atât liderii instituțiilor europene cât și cei ai statelor membre păreau mai degrabă paralizați în fața avalanșei știrilor despre epidemia COVID-19 și nu puțini au fost aceia care s-au alăturat conduitei zombi pe care o arată tot mai mulți indivizi ai generației prezente. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că liderii instituțiilor europene au reușit să calmeze starea crizei incipiente prin convingerea responsabililor statelor membre că o criză pandemică globală poate fi gestionată doar prin coordonare și cooperare. Așa se explică faptul că Uniunea Europeană a fost capabilă a propune o strategie de abordare a pandemiei la nivel european, incluzând și vaccinarea, o europenizare parțială a politicilor de sănătate, a elaborat un plan european de redresare economică și socială și chiar a reușit armonizarea opiniilor statelor membre în jurul Cadrului Financiar Multianual, la care a adăugat o inițiativă de sporire a resurselor financiare proprii prin recurgerea la împrumuturi ale Comisiei Europene pe piața de capital, ceea ce echivala cu o intensificare a integrării europene în materia financiară și bancară. Ca o concluzie, aș zice că Uniunea Europeană a reușit să adune statele membre sub umbrela solidarismului, cooperării și chiar integrării într-o perioadă de criză foarte gravă, aducând răspunsuri și soluții valide pentru acțiuni viitoare care priveau nu doar soarta Uniunii cât mai ales bunurile comune europene cu care statele membre și autoritățile locale să rezolve problemele de sănătate, dar și pe cele economice și sociale ale cetățenilor europeni, aici incluzându-i și pe cetățenii României”, a declarat profesorul Pușcaș.

Fostul negociator-șef a afirmat că deciziile luate la nivelul Uniunii trebuiau aplicate de guvernele statelor membre, multe dintre acestea dovedindu-se a fi incompetente.

La mijlocul anului 2020, cetățenii europeni și-au pus speranțe enorme în Uniunea Europeană, pe fundalul slăbiciunilor dovedite de liderii din cea mai mare parte a statelor membre. Doar că Uniunea Europeană este cea care a fost și înainte de 2020, adică doar o organizație regională interguvernamentală. Ceea ce înseamnă că deciziile luate la nivelul Uniunii trebuiau aplicate de guvernele statelor membre, multe dintre acestea dovedindu-se a fi incapabile, incompetente și, unele, chiar răuvoitoare. E adevărat că și unii lideri europeni de la Bruxelles au gândit că inițiind niște strategii și programe e deajuns pentru a avea și aplicarea lor. Doar că nici „mandarinii” din instituțiile europene și, din păcate, nici liderii statelor membre nu au fost interesați să eficientizeze la nivel local deciziile din Bruxelles, ci au dat o turnură politicianistă acestor acțiuni care ar fi trebuit transpuse pentru binele cetățeanului de rând. Încă o dată, politicienii din statele membre au arătat că cel mai mult îi interesează să obțină efecte electoraliste imediate, nu de puține ori activitățile de apărare în fața epidemiei fiind folosite în jocuri și lupte de putere locale, demonstrând cât de jos a ajuns politica în multe state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Vasile Pușcaș.

Sursă foto: Ziarul Făclia

De asemenea, Vasile Pușcaș a vorbit despre instrumentele financiare, puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

”Finanțarea europeană poate să ajute doar dacă e folosită inteligent, judicios, complemetar investițiilor proprii ale statelor membre și administrațiilor locale. Dacă aceste fonduri vor fi îndreptate de guvernele statale către scopuri politicianiste și grupări de interese restrânse, mă tem că eficiența lor va fi discutabilă. Dar, în orice caz, consemnăm că instituțiile europene au făcut ceea ce le-a stat în putință ca să impulsioneze statele membre în direcția acțiunilor de redresare economică și socială post-pandemică. Nici Comisia Europeană și nici celelalte instituții europene nu pot suplini autoritățile guvernamentale și administrațiile locale. În schimb, dacă ar fi mai insistent atente la interesul cetățenilor europeni, ar avea motive să fie mai critice față de guvernele naționale, desigur în limitele tratatelor, și să mobilizeze mai mult partenerii sociali, să dea o importanță adecvată organizațiilor civice care sunt direct legate de interesele cetățenești și nu doar de acțiuni propagandistice ale eurobirocraților și europarlamentarilor din Bruxelles. Ca și altădată, greul a căzut pe cetățenii simpli, pe antreprenorii mici și mijlocii, pe oamenii de știință și pe administrațiile locale care s-au aflat în relație directă cu cetățenii europeni”, a afirmat Vasile Pușcaș.

Citește textul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri