Caută
Close this search box.

VIDEO Lacul IOR are apa roşie. Primăria Sector 3 este chemată să afle de ce

lacul ior

De mai bine de trei săptămâni, apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobișnuită, roșie, iar autoritățile fac cercetări pentru a afla de ce se întâmpla asta.

Bucureștenii care se plimbă prin parc sunt uimiți de ceea ce văd și caută explicații. Între timp, Garda de Mediu a anunțat că a fost identificat un posibil poluator, dar verificările continuă.

Locuitorii din zonă trec zi de zi prin parc și se întreabă cu uimire care ar putea fi cauzele acestui fenomen, scrie Digi24.

„Noi ne-am gândit că ar putea fi niște alge dezvoltate cât a fost cald sau poate o substanță? O substanță de curățare. Toxic nu e, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut și stau de ceva vreme în zonă”, mărturisește un bucureștean.

„Ori au deversat ceva, ori de la frunze”, spune o femeie.

„Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, este de părere un alt locuitor din zonă.

„E roșie de la un capăt la altul, nu am văzut niciodată așa”, arată o altă femeie.

„Frunzele cad în apă și cred că de acolo această culoare”, crede un alt trecător.

Activiștii de mediu spun, însă, că altele ar fi cauzele.

Dan Trifu – preşedintele Fundaţiei Eco-Civica: „Tot ce înseamnă fecale grosier și lichid s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populația să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsați! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va dați sema ce sursă de infecție! Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul! Este clar trasată sarcină Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”.

Într-un răspuns pentru Digi24, Primăria Sectorului 3 a transmis că în acest moment se află în faza de identificare a surselor și așteaptă buletinele de analize. Mai mult, este menționat faptul că au fost solicitate și analize asupra faunei piscicole din lac pentru a determina dacă a fost afectată.

Garda de Mediu a transmis că un posibil poluator a fost identificat.

„Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

Reprezentanții Gărzii de Mediu mai spun că după finalizarea controlului, săptămâna viitoare, vor fi luate măsuri și date sancțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri