Caută
Close this search box.

VIDEO Lupte de stradă în centrul Bucureştiului, în a doua noapte de proteste

lupte de stradă

Cel puţin două episoade de lupte de stradă au avut loc în centrul Capitalei, la a doua noapte de proteste contra măsurilor restrictive pandemice.

Manifestațiile fuseseră anunțate de George Simion și de fosta sa colegă de partid, Diana Șoșoacă. Aproape 4.000 de oameni se aflau în Piața Victoriei, luni seară, după ora 23.00, fără mască, sfidând restricțiile de circulație.

Inițial, aproape 1.300 de persoane, dintre care multe fără mască, s-au adunat în Piața Universității, unde au fost chemate de liderul AUR George Simion, precum și în fața sediului Guvernului României, la apelul Dianei Șoșoacă și al partidului Neamul Românesc, apoi au mărșăluit prin București.

Protestatarilor li s-au alăturat ulterior și suporteri ai echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde. În Piața Universității, un bărbat care nu purta mască s-a luat la bătaie cu jandarmii. După mai multe ore de marș prin Capitală, protestatarii au revenit în Piața Universității și Piața Victoriei. Proteste contra restricțiilor COVID-19 impuse de autorități s-au desfășurat în toate județele, în fața prefecturilor, susţine Realitatea.net.

Primul a avut loc la Piaţa Unirii, când mai rămăseseră cam 400 de manifestanţi foarte violenţi, care au început să arunce cu bolovani în magazine, vandalizându-le. Al doilea, după miezul nopţii, la Piaţa Victoriei, când un grup mai mic, dar la fel de violent, de ultraşi, a început să arunce cu bolovani şi sticle în forţele de ordine.

Câteva sute de protestatari erau în Piața Victoriei, aproape de miezul nopții. Printre protestatari era și Ion Rădoi, liderul USL Metrou, care duminică amenința cu proteste violente.

Manifestanții aruncau cu sticle și cu petarde în cordonul de jandarmi, conform AK24. Un cameraman de la Realitatea PLUS a fost lovit în picior, de o sticlă aruncată de un protestatar, dar nu a fost rănit.

Manifestanții au aprins un foc, în care își aruncau măștile. Protestatarii strigă: „Jos Guvernul!”, „Libertate!”, „Jos masca!”.

Un protestatar AUR a fost luat pe sus, la Piața Universității. În piață erau, la acel moment, sub 20 de manifestanți. Imaginile cu protestatarul au fost transmise în direct la România TV, care a anunța pe un ton panicard că incidentul „a declanșat revolta oamenilor”.
„Este posibil să fie un singur protestatar rănit și lucrurile vor degenera cu adevărat”, a spus reporterul RTV. Bărbatul reţinut, a spus Jandarmeria, a refuzat să se legitimeze și a refuzat apoi să meargă alături de oamenii de ordine, la dubă. Mai mult, individul a devenit violent și a încercat să smulgă masca unui jandarm.
Printre manifestanţi, s-a regăsit şi europarlamentarul PNŢCD Chris Terheş.
La protestul neautorizat din Galaţi, au participat peste 1.300 de persoane, care, după ce au manifestat în fața sediului Prefecturii Galați, au plecat în marș, pe Strada Brăilei, până la Spitalul Județean de Urgență, unde au mai ajuns aproximativ 200 de persoane, celelalte plecând acasă. Protestul s-a încheiat în jurul orei 23,30.
Mai multe incidente s-au înregistrat, în timp ce manifestanții protestau în fața Spitalului Județean din Galați, în cartierul Micro 19.
La un moment dat, dinspre protestatari au fost aruncate pietre și petarde, către jandarmi, care realizaseră cordon în fața unității medicale. Forțele de ordine au reacționat folosind gaz iritant și izolând persoanele conflictuale.
În timpul protestului din fața Prefecturii Galați au fost identificate două persoane: una care a adresat injurii forțelor de ordine și alta care a încercat să blocheze strada. În ambele cazuri, jandarmii vor aplica sancțiuni contravenționale.

Peste 100 de persoane au protestat la Ploiești, față de noile restricții impuse de Guvern. Oamenii aflați în fața Primăriei au dat foc la mai multe măști de protecție. Primarul din Ploiești, Andrei Voloșevici, care a ieşit din izolare duminică, a mers în mijlocul protestatarilor și a încercat să-i convingă să poarte mască de protecţie.

Unii dintre manifestanți aveau steaguri tricolore de mari dimensiuni, pe unul dintre ele fiind imprimată sigla partidului AUR. Protestarii au scandat lozinci precum „Jos guvernul dictator”, „Libertate”, „Jos Guvernul”, „Arafat, nu uita, asta nu e țara ta!”, „Jos Iohannis!” și „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”.

Protestul a început în Ploiești la ora 17.00, în fața Prefecturii Prahova, apoi oamenii au mers în marș, până la rondul de la Caraiman și apoi la sediul Primăriei Ploiești.

Mitingul anti-restricții din Pitești s-a transformat într-unul împotriva străinilor, cu scandări xenofobe, transmite ArgesulOnline.ro.

Astfel, de la scandări de genul „Vrem pe stadioane”, „Jos Guvernul!” sau „Libertate, libertate”, s-a ajuns la „Arafat, nu uita, asta nu e ţara ta!”

Ulterior, și cetățenii de etnie maghiară au devenit ținta scandărilor: „Afară, afară, cu ungurii din ţară”, au strigat cele câteva sute de participanți la mitingul din Pitești.

Manifestanții veniți la chemarea AUR, pentru a protesta în Bacău, față de măsurile de restricție, au intrat și în curtea Spitalului Municipal ”Sfânta Maria”, unde au scandat „Asasinii”.

Câteva zeci de manifestanți au stat zeci de minute în fața intrării în spital, scandând „Hoții!” și „Asasinii!”. Ei au preluat astfel mesajele lansate la Antena 3 și România TV, de Diana Şoşoacă și de reprezentanți ai AUR.

La un moment dat, când și-a făcut apariția o ambulanță, cu semnalele de avertizare pornite, manifestanții AUR au huiduit: „Vine coviduu!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri