Caută
Close this search box.

Aurescu, discuții cu omologul său despre perspectivele relațiilor bilaterale România-Ucraina și situația de securitate regională

aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a purtat discuții cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, vineri, temele abordate fiind dialogul politico-diplomatic, intensificarea relaţiei economice, stimularea conectivităţii şi necesitatea identificării de soluţii pentru drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Cei doi au mai discutat și despre situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră şi alte aspecte de interes regional şi despre propunerea părţii ucrainene privind ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

MFA Romania

„În ceea ce privește protecția persoanelor aparținând minorităților, ministrul român al afacerilor externe a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale, aspect confirmat de omologul ucrainean, care a arătat că partea ucraineană va finaliza formalitățile legate de numirea co-președintelui ucrainean în perioada imediat următoare”, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța angajamentului susținut al autorităților ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susținut cu autoritățile regionale și locale ucrainene. A mulțumit omologului său pentru acordul părții ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educațional de stat ucrainean.

Totodată, Aurescu a reiterat inexistenţa unei aşa-zise „limbi moldoveneşti”, iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislaţia ucraineană în materie.

Oficialul român a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educației din Ucraina a transmis deja instrucțiuni autorităților locale de a aplica aceste prevederi ale legislației ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Bogdan Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România.

„În cadrul discuțiilor bilaterale au fost abordate și ultimele evoluții legate de pandemia de COVID-19. În context, șeful diplomației române a anunțat operaționalizarea în etapa imediat următoare a unui ajutor umanitar pentru Ucraina, constând în echipamente medicale în valoare de peste 1 milion de euro, ca răspuns la o solicitare adresată de partea ucraineană prin intermediul NATO”, conform sursei.

Cei doi miniștri au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor economice bilaterale, în special cele de conectivitate între România și Ucraina. Ilustrativ în acest sens este proiectul construcției noului pod peste Tisa, între Sighetu Marmației și Bila Țserkva, precum și dialogul privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Miniștrii român și ucrainean au făcut un schimb de opinii cu privire la teme de interes regional, în particular situația îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Totodată, șeful diplomației române a subliniat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei.

De asemenea, MAE menționează că ministrul ucrainean de externe a mulțumit părții române pentru susținerea constantă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a eforturilor sale de integrare europeană și euro-atlantică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri