Caută
Close this search box.

Australia acuză UE pentru disfuncțiile din programul de vaccinare împotriva COVID-19

vaccinuri

Premierul australian Scott Morrison a declarat miercuri că problemele din livrarea de vaccinuri de către Uniunea Europeană sunt cauza întârzierii din campania de vaccinare împotriva COVID-19 din Australia, care a atras tot mai multe critici din partea opoziţiei la adresa guvernului, relatează AFP.

Liderul conservator a invocat penuria de vaccinuri şi „controlul strict al exporturilor” de către Uniunea Europeană pentru a explica faptul că Australia nu a primit decât 700.000 de doze dintr-o comandă de 3,8 milioane de fiole de vaccin Oxford/AstraZeneca.

Australia a reuşit să ţină sub control răspândirea coronavirusului pe teritoriul său, dar are întârzieri în programul de vaccinare.

Guvernul australian s-a angajat iniţial să administreze patru milioane de doze până la sfârşitul lunii martie. Însă miercuri, totalul vaccinurilor injectate nu era decât de 920.000, ceea ce i-a atras critici lui Morrison, care a încercat să răspundă într-o conferinţă de presă.

„3,1 milioane de vaccinuri nu au ajuns în Australia. Nu e vorba de o dispută, un conflict, o ceartă sau un dezacord. Este o simplă constatare”, a afirmat el.

Citește și: Virusul nu sare gardul

Australia, a mai explicat el, a primit 870.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech care sunt pe cale de a fi administrate angajaţilor din prima linie.

Autorităţile mizează în principal pe importurile de vaccinuri AstraZeneca şi pe doze fabricate local pentru a trata populaţia.

Însă în martie a izbucnit o polemică, atunci când Italia a anunţat că a blocat exportul spre Australia a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca, invocând „penuria persistentă” şi „întârzierile de aprovizionare” de pe teritoriul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri