Caută
Close this search box.

Bogdan Chiriţoiu: Activitatea Consiliului Concurenţei nu este afectată de decizia CCR privind termenele mandatelor interimare

chiriţoiu

Activitatea Consiliului Concurenţei (CC) nu este afectată de publicarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) privind necesitatea existenţei unor termene pentru mandatele membrilor interimari ai Plenului CC, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

Ne bucură publicarea motivării recentei decizii a Curţii Constituţionale vizând Legea concurenţei. Decizia vizează o situaţie din urmă cu mai mulţi ani, când un membru al Plenului Consiliului Concurenţei s-a aflat într-un interimat foarte lung din cauza faptului că nu fusese numit un înlocuitor. Aceasta situaţie a fost contestată în 2017 de avocaţii unei firme sancţionate de către Consiliu, iar decizia Curţii Constituţionale clarifică speţa respectivă„, a spus Chiriţoiu. Potrivit acestuia, între timp, Legea concurenţei a fost modificată şi completată.

Credem că forma actuală răspunde criticilor Curţii, nemaiexistând posibilitatea unor prelungiri excesive ale mandatelor. Cu toate acestea, vom citi cu atenţie motivarea pentru a vedea dacă este nevoie de alte ajustări ale legii, în perioada legală de 45 zile. În acelaşi timp, această decizie vizând interimatele arată că trebuie să finalizăm cât mai repede procedura de completare a plenului, pentru a avea o echipă de conducere întregită„, a continuat el.

Unii avocaţi mai agresivi vor să folosească acest subiect procedural în litigiile cu Consiliul Concurenţei, susţine preşedintele instituţiei.

Decizia Curţii Constituţionale vizează viitorul şi nu va afecta activitatea autorităţii de până acum. Textul motivării deciziei este foarte clar în acest sens„, a subliniat Chiriţoiu.

Conform deciziei publicate pe site-ul Curţii Constituţionale, în 2017, compania Viessmann a contestat mai multe articole din Legea Concurenţei printre care şi articolul care prevede prelungirea mandatelor membrilor Plenului, după expirare, până la numirea succesorilor. Viessmann a fost sancţionată de Consiliul Concurenţei la sfârşitul anului 2016, cu 3,7 milioane lei, pentru încheierea unor înţelegeri cu 10 distribuitori pentru stabilirea preţurilor de revânzare ale centralelor Viessmann.

Articolul 18 alin 3 preciza: „În situaţia în care până la expirarea duratei mandatului unui membru al Plenului Consiliului Concurenţei (…) nu este numit un succesor, membrul Plenului al cărui mandat expiră îşi va continua activitatea până la depunerea jurământului de către cel desemnat pentru mandatul următor”.

Între timp, articolul respectiv a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă, stabilindu-se termene pentru mandatele interimare. Curtea Constituţională s-a pronunţat la începutul acestui an, pe 26 ianuarie. Decizia a fost publicată pe site la sfârşitul săptămânii trecute şi constată că articolul din legea concurenţei (art 18. alin 3, înainte de a fi modificat) „creează premisele exercitării atribuţiilor şi ale continuării mandatului de membru al Plenului Consiliului Concurenţei fără limită/termen”. În acelaşi timp, Curtea Constituţională recomandă să se „depună toate diligenţele necesare pentru respectarea termenelor care dimensionează durata mandatelor membrilor Consiliului Concurenţei, precum şi să procedeze la demararea procedurilor privind desemnarea noilor membri, astfel încât în procesul de interpretare şi aplicare a legii să dea eficienţă principiului legalităţii, potrivit căruia respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, care este de esenţa cerinţelor statului de drept„.

Curtea Constituţională a respins contestaţiile referitoare la celelalte articole din Legea Concurenţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri