Caută
Close this search box.

CCR a dat o decizie cu dedicaţie pentru liderul PSD, Marcel Ciolacu

marcel ciolacu

Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituțională o prevedere din OUG privind DNA, stabilind că un procuror nu mai poate continua anchetă într-un dosar disjuns.

Decizia îi este favorabilă în primul rând șefului PSD, Marcel Ciolacu, care este anchetat de DNA, într-un dosar disjuns din cel al impostorilor care au obținut titluri de „Luptător cu rol determinnant în Revoluția Română”.

„Pentru pronunțarea soluției de admitere, Curtea a constatat că dispozițiile art.13 alin. (5) din Ordonanță de urgență a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esență, dreptului la un proces echitabil și dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin. (3) și art. 24 din Constituție, precum și de art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispozițiile procesual penale ce reglementează competență organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancțiunea nulității absolute”, explică judecătorii constituționali, în mînuta deciziei.

DNA a deschis în toamna anului trecut un dosar penal, privind modul în care șeful PSD, Marcel Ciolacu, și încă alți 11 indivizi au primit titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluția Română”. Ciolacu a primit certificatul de „luptător” la începutul anului 2019.

Cauza a fost disjunsă dintr-un dosar care a fost deschis în urma unei plângeri adresate DNA, de către revoluționarul Marian Moroșanu Tivilic, privind acordarea de titluri de luptător, de către Secretariatul de stat pentru revoluționari.

Într-o adresă a DNA din 20 octombrie, în care Moroșanu este anunțat că plângerea sa a fost clasată, procurorii DNA menționează că a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, în ce privește modul în care șeful PSD a obținut titlul de luptător.

Ordonanță este semnată de Mihai Prună, procuror șef adjunct secție la DNA.

În decembrie 2019, Marius Mioc, revoluționar din Timișoara, a atras atenția asupra modului extrem de dubios în care Marcel Ciolacu a devenit „luptător în revoluție cu rol determinant”.

Marius Mioc a descoperit că Ciolacu a obținut acest titlu, în condițiile în care numele șefului PSD nu apare pe lista celor care au solicitat, până la data-limită de 12 mai 2015, acordarea titlului.

Mai mult, doi dintre membrii comisiei care a hotărât că Ciolacu poate să devină „luptător în revoluție cu rol determinant” s-au împotrivit, susțînând că „nu sunt îndeplinite condițiile”. Ciolacu avea 22 de ani în 1989 și susține că a început activitățile revoluționare la Buzău, unde nu s-a întâmplat nimic în decembrie 1989, încă din 14 decembrie 1989, cu două zile înainte ca timișorenii să iasă în stradă.

Marius Mioc spune că i-a cerut detalii lui Ciolacu despre aceste aspecte controversate, însă acesta nu i-a răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri