Caută
Close this search box.

Cine erau turnătorii Securităţii din jurul Nadiei Comăneci, înainte să plece în SUA

nadia comăneci

Istoricul Stejărel Olaru, autorul cărții „Nadia și Securitatea”, despre lucruri mai puţin ştiute legate de Nadia Comăneci, a dat câteva detalii despre munca pe care a depus-o pentru elaborarea acestei cărți.

„În anii 80, exist un serviciu în cadrul Securității, Serviciul 6, în cadrul Direcției I, care se ocupa de Sport, dar nu numai Sport, ci și de Sănătate, Justiție și Învățământ. Acest serviciu era condus de Marian Ureche. Sportul îl împărțiseră, sporturi colective, individuale etc.

Pe de altă parte, erau ofițerii de Securitate din țară, repartizați pe cluburi sportive. Cei care lucrau cu adevărat în acest domeniu, pentru Securitate, erau informatorii, care puteau fi antrenori, sportivi, coregrafi, medici, iar această rețea era impresionantă. Mai erau pe lângă aceștia și jurnaliștii”.

Aproximativ 90 de oameni dădeau informații despre Nadia, însă trei informatori erau de bază, susține Stejărel Olaru.

„În ceea ce o privește pe Nadia, erau trei informatori esențiali: Maria Simionescu, un personaj extrem de cunoscut în lumea gimnasticii, care nu mai este printre noi, Geza Pozsar, coregraf al lotului, care trăiește în SUA, și Anastasia Albu, altă antrenoare, care a murit pe la începutul anilor 90, într-un tragic accident”, a povestit Stejărel Olaru.

Maria Simionescu (n. 13 octombrie 1927, Cosmești, județul Galați – d. 21 august 2012, București) a fost o antrenoare federală și arbitră de gimnastică română, vicepreședinta Federației Române de Gimnastică, fondatoare (împreună cu soțul său, Gheorghe Simionescu) a Liceului de Cultură Generală cu Program Special de Gimnastică din Onești, fondatoare și personalitate distinctă a școlii gimnasticii moderne din România.

Geza Pozsar este un fost gimnast român, pianist şi coregraf de renume, care a plecat în SUA, cu soţii Marta şi Bela Karoly, cu care a avut o îndelungată colaborare.  S-a scris mult despre brutalităţile soţilor Karoly, din cursul antrenamentelor, din Era Comunistă, confirmate şi nu chiar incriminate de coregraful acestuia.

Cele mai multe informații despre Nadia se regăseau în cele 36 de volume ale Dosarului Sport. „Nu există un dosar separat Nadia, poate a contat mult și relația pe care Nadia a avut-o cu Nicu Ceaușescu. Nu se putea scrie numele Ceaușescu, într-un dosar de Securitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri