Caută
Close this search box.

Cîţu, despre documentul Grupului de lucru de la MS: Arată ca un fals în acte!

florin cîţu

Premierul Florin Cîțu a vorbit luni seara, la Digi24, despre demiterea secretarului de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, despre motivele care au dus la plecarea acesteia din Guvern. Potrivit prim-ministrului, prin publicarea ordinului privind noi reguli de carantinare, Moldovan a încălcat în mod flagrant legislația în vigoare și a „călcat în picioare procedura”, nerespectând-o.

„Ideea cu acel ordin este următoarea: nimeni nu contestă că doamna respectivă era un medic bun, nu ăsta era rolul meu. Eu nu vreau să am în acest guvern încălcarea flagrantă a procedurilor, pentru că până la urmă eu răspund de acest lucru.

Prin acel ordin a fost călcată în picioare procedura. E foarte simplu, acele propuneri trebuiau să meargă în comitetul tehnic, apoi în CNSU, unde votează membrii CNSU, printre care și miniștrii, și se aprobă cu votul final al președintelui CNSU, care este premierul. Eu îmi asum aceste lucru, despre asta este vorba. Nu putem să ne batem joc de procedură”, a afirmat premierul Cîțu.

Potrivit șefului Executivului, decizia de demitere a Andreei Moldovan nu a avut legătură cu ce conținea ordinul, ci mai degrabă că faptul că acesta încălca legislația.

„Nu are legătură cu ce scria în acel ordin, nu am contesta niciodată acel lucru. Am contestat faptul că nu s-a respectat legislația, nu ne putem bate joc. Mai ales când ești secretar de stat, să nu știi procedura și legislația în vigoare”, a mai adăugat premierul.

„Ordinul a fost abrogat din primul moment pentru că încălca procedurile. Ordinul a fost publicat după ce nu s-a respectat nicio procedură. Nu avea ce să caute acolo.

Dacă vine un domn ministru al Sănătății cu o propunere care trece prin toate filtrele și ajunge în CNSU și o aprobăm, foarte bine, atunci o publicăm. Mi-am asumat și propunerea MS de a închide magazinele în weekend acolo unde rata de infectare este între 4 și 7,5 la mia de locuitori și circulația să se oprească la ora 20. Mi-am asumat public acest lucru, nu am avut o problemă să fac acest lucru, dar trebuie ca propunerea să urmeze procedura, altfel nu ai ce căuta în Guvern”.

„Documentul care a fost înregistrat la Ministerul Sănătății, prin care s-a înființat grupul de lucru pentru raportarea deceselor Covid de la Ministerul Sănătății, „arată ca un fals în acte”, a spus prim-ministrul Florin Cîțu.

„Investigăm, vedem ce se întâmplă. Nu aș fi știut de acest document dacă nu ar fi fost aruncat în spațiul public ca o dovadă a existenței unui presupus grup de lucru. După aceea am cerut investigații în detaliu și am descoperit că există acest document care arată ca un fals în acte. Un document a fost înregistrat după ce a fost creat.

Acolo sunt mai multe lucruri – un secretar de stat care nu știe legislația în vigoare – sunt mai multe lucruri acolo, dar le investigăm pe toate și, ca de fiecare dată, vom avea o concluzie și o prezentăm public.

Văd că aveți surse foarte bune și ați aflat ceea ce am aflat și eu astăzi, acea problemă cu înregistrarea cu același număr pentru două documente.

Arată ca un fals în acte, dar nu pot să mă pronunț. Poate să fie și o greșeală, eu sunt gata să admit că ar putea fi și o greșeală, dar fără o analiză – să vedem cine a înregistrat, când a înregistrat, cum a înregistrat – nu are sens să discutăm.

Și nu înțeleg astfel de acțiuni care aruncă chestii pe surse… Cea mai ciudată a fost acea coală de hârtie care ar fi venit la premierul României, pe care nu scrie de unde e, de la cine ș.a.m.d. Ca și cum în România așa s-ar face lucrurile, iar premierul primește o coală de hârtie și semnează apoi pe ea „am primit”, fără să-l intereseze de unde e…

Asta este problema. Să crezi, să presupui că premierul României își va pune semnătura pe o coală de hârtie care vine din neant.

(…) Eu nu primesc documente personal, există filtre până ajung documentele la mine și există proceduri, ele trebuie să fie prezentate într-o anumită formă, mai ales dacă scrie «Confidențial» pe ele”, a spus premierul Florin Cîțu, la Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri