Caută
Close this search box.

Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR. Iohannis: Au fost de aşteptat aceste dificultăţi

pnrr

România nu va beneficia de fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru sistemul de irigaţii, a declarat vicepremierul Dan Barna. Acesta a precizat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

Componenta de infrastructură este încă în analiză. Întrebat despre această situație, președintele Klaus Iohannis a precizat că au fost de așteptat aceste dificultăți, pentru că planul de redresare este un instrument nou al Uniunii Europene.

„Vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele, ca să fie acceptate”, a spus președintele, conform Digi24.

„Sunt mai multe aspecte. Noi am lucrat intens și sub mare presiune să pregătim acest plan național de redresare. Este o noutate pentru toată lumea. În acest sens au fost de așteptat dificutățile în conturarea planului.

Se doresc reforme profunde, dar într-o perioadă foarte limitată de timp. Avem doar câțiva ani la dispozitie. Însă vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele, ca să fie acceptate.

Nu doar noi suntem în această situație, toți sunt, prin noutate și presiune, având în vedere timpul foarte scurt pentru implementrea proiectelor”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că luni va avea o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta observațiile Comisiei Europene.

„Am convocat o întâlnire cu responsabilii din Guvern. Vom evalua primul feeedback, vom îmbunătăți planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătățit și în final sunt convins că va fi acceptat.

Avem șanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și să facem investiții. Sunt hotărât să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat președintele.

Vicepremierul Dan Barna a spus miercuri seara că, după discuțiile ministrului Ghinea de la Bruxelles, Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR.

„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect.

Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii.

Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele, au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna, potrivit Agerpres.

El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe Agricultură. Vicepremierul a spus de asemenea că există discuţii cu oficialii europeni, „pentru acceptarea componentei de infrastructură”.

„Avem în continuare discuţii cu acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumuturi.

Pe mai multe dintre capitolele prezentate deja public şi în Parlament de colegul meu Cristian Ghinea avem astăzi pe masă punctele de vedere ale Comisiei, cu observaţii, cu lucruri de adăugat.

Mâine, poimâine o să avem întâlniri în cadrul Guvernului cu miniştrii în care le prezentăm punctele de vedere ale Comisiei”, a menţionat Dan Barna.

Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii mai va fi realizată o formă consolidată a proiectului PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene. Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat de Guvern pe 7 aprilie.

Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri