Conducerea Partidului Comunist din Republica Cehă a votat pentru retragerea sprijinului acordat cabinetului condus de premierul Andrej Babis, au indicat pentru Reuters două surse de la vârful formaţiunii, citate de Agerpres.

Acest vot duce la pierderea majorităţii în parlament de către guvernul de coaliţie al lui Babis, cu şase luni înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru începutul lui octombrie, dar nu pune în pericol imediat supravieţuirea acestuia, notează Reuters.

Comuniştii nu fac parte oficial din coaliţia guvernamentală, dar au acceptat să o susţină în legislativ. În perspectiva alegerilor, comuniştii încearcă în schimb să se distanţeze de actualul cabinet, care a refuzat să dea curs unora dintre cerinţele lor, între care reducerea cheltuielilor militare.

O purtătoare de cuvânt a Partidului Comunist a menţionat că preşedintele acestuia, Vojtech Filip, are prevăzută pentru miercuri o întrevedere cu premierul Babis pentru a discuta despre viitorul relaţiilor.

Chiar dacă deputaţii comunişti ar susţine o eventuală viitoare moţiune de cenzură, coaliţia formată din partidul ANO (populist) al lui Andrej Babis şi social-democraţi ar putea supravieţui, întrucât partidele din opoziţie s-au pronunţat împotriva înlăturării acesteia de la conducerea ţării, cu doar câteva luni înaintea unui scrutin.

Opoziţia se teme de asemenea că, dacă actualul guvern ar pleca, preşedintele Milos Zeman va putea numi un nou cabinet.

Lideri din opoziţia cehă şi-au exprimat preocuparea că Zeman ar putea proceda ca în 2013, când a numit un guvern format din aliaţi ai săi şi care a condus ţara timp de jumătate de an fără acordul parlamentului.

Milos Zeman doreşte accelerarea licitaţiei pentru o nouă centrală atomică şi consideră că Rusia ar trebui să participe la ea, în pofida protestelor venite din partea serviciilor de securitate cehe şi a opoziţiei de centru-dreapta, menţionează Reuters.

93 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here