Caută
Close this search box.

Curtea Constituţională va analiza modificările la Legea dării în plată

Modificările la Legea dării în plată, care permit reechilibrarea contractelor de credit prin intermediul instanţelor de judecată, vor fi analizate marţi de către judecătorii Curţii Constituţionale, informează Asociaţia Credere pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor.

„Parlamentul României adopta în aprilie 2020 modificări la Legea 77/2016 privind darea în plată, având la bază îndrumările Curţii Constituţionale cuprinse în istorica decizie nr. 731/2019. Prin această decizie magistraţii CCR au reţinut modalitatea eronată în care instanţele de judecată au soluţionat dosarele pe darea în plată, în detrimentul împrumutaţilor, cu consecinţe dramatice asupra vieţii justiţiabililor, sporind neîncrederea în actul de justiţie din România. Interpretările eronate ale instanţelor de judecată au vizat noţiunea de impreviziune cuprinsă în legea dării în plată. În acest context, Parlamentul a instituit prin lege criterii de impreviziune, adică au fost determinate acele situaţii de dezechilibru existente în materia contractelor de credit”, precizează Credere printr-un comunicat remis duminică Agerpres.

Potrivit sursei citate, Legea dării în plată a fost contestată de către entităţile bancare în circa 2000 de dosare, acesta fiind cel mai contestat act normativ din istoria Curţii Constituţionale din România.

„Cifrele sunt surprinzătoare, întrucât impactul estimat la nivelul sistemului bancar este unul nesemnificativ. Potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României către Credere, în perioada mai 2016 – aprilie 2020 au apelat la Legea dării în plată 9500 de debitori.

După adoptarea modificărilor de către Parlament, în perioada mai 2020 – februarie 2021, numai 728 de împrumutaţi au accesat prevederile legii dării în plată”, precizează sursa citată.

Astfel, Credere arată că miza termenului de marţi este foarte mare: o soluţie de constituţionalitate asupra modificărilor operate la legea dării în plată ar asigura un climat de previzibilitate actului de justiţie, acordând împrumutaţilor (în special celor cu credite în franci elveţieni) posibilitatea de a obţine o soluţie reală de reechilibrare a contractului de credit prin intermediul instanţei de judecată.

„Legea dării în plată, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, conferă împrumutaţilor posibilitatea de a obţine în instanţă adaptarea contractelor de credit sau, în subsidiar, transferul dreptului de proprietate asupra bunului ipotecat către bancă, cu consecinţa ştergerii datoriei”, se mai arată în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri