Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de o contestaţie depusă de deputatul AUR Dan Tanasă, privind aplicarea unei sancţiuni disciplinare, decizie adoptată de Biroul permanent, pe 7 aprilie.

Sancţiunea a fost primită în urma raportului asupra sesizării depuse de deputaţii USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean, prin care Comisia juridică a Camerei a hotărât sancţionarea cu avertisment scris.

Deputatul AUR susţine, în documentul depus la Biroul permanent, că atât raportul în baza căruia a fost adoptată decizia, precum şi întreaga procedură „au fost viciate”, argumentând, printre altele, că a fost încălcat caracterul secret al şedinţei, cu lipsa procedurii prealabile de stabilire a gravităţii abaterii, aşa cum prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor, modul în care a avut loc procedura de vot, precum şi cu faptul că raportul „este rezultatul arbitrariului şi subiectivismului”.

„În cauză nu s-a analizat situaţia de fapt în ansamblu, fără o cercetare în detaliu a celor întâmplate, a tuturor persoanelor implicate, a contribuţiei fiecăreia (audieri de martori, vizionare înregistrării complete, etc.).

În cauză, nu a fost analizată partea de vinovăţie a domnilor deputaţi Moşteanu şi Dehelean, nu au fost administrate probe pentru a stabili vinovăţia fiecărei părţi, nu au fost audiaţi martori pentru a stabili gravitatea faptei, precum şi veridicitatea acuzaţiilor care mi se aduc şi pentru a stabili cu exactitate modul în care s-au desfăşurat evenimentele. Sancţiunea aplicată de Comisia juridică în cazul subsemnatului încalcă prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor”, susţine Dan Tanasă, în contestaţia depusă la Biroul permanent.

El mai susţine că una dintre părţile reclamante a participat la şedinţa Comisiei şi a votat, „ceea ce atrage în mod evident nulitatea relativă a raportului”.

„Domnul deputat Dehelean s-a aflat în conflict de interese, de vreme ce acesta a participat la şedinţa Comisiei juridice, dar nu în calitate de parte reclamantă, ci în calitate de membru al Comisiei, votând împotriva amânării, atunci când unii membri ai Comisiei juridice au solicitat amânarea pentru că subsemnatul nu eram prezent”, a argumentat Tanasă.

Solicitarea deputatului Dan Tanasă va fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, după Sărbătorile Pascale, votul urmând să fie secret cu buletine.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, pe 7 aprilie, sancţionarea deputatului AUR Dan Tanasă cu avertisment scris, după ce acesta a adresat cuvinte şi expresii „care contravin demnităţii şi onoarei funcţiei de deputat” unor colegi din Parlament.

Anterior, deputaţii USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean au depus o sesizare împotriva lui Dan Tanasă, iar Comisia juridică a decis că comportamentul acestuia din urmă este încadrat în categoria abateri disciplinare şi a propus aplicarea sancţiunii cu avertisment scris. Aceasta este cea mai gravă sancţiune prevăzută de Regulament şi de Statutul deputaţilor şi senatorilor.

Deputaţii jurişti au luat această decizie după ce au analizat sesizarea depusă de Moşteanu şi Dehelean împotriva lui Tanasă cu privire la „comportamentul grobian şi limbajul vulgar” al acestuia, după şedinţa de plen din 24 martie.

100 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here