Caută
Close this search box.

De ce creşte numărul infectaţilor din Chile, în pofida vaccinării

chile

Chile era până acum o lună o țară dată drept în exemplu în America de Sud – continent crunt lovit de pandemia de Coronavirus – pentru rata ridicată de vaccinare a populației care făcuse să scadă rata infecțiilor și a deceselor.

Dar de la sfârșitul lunii februarie numărul infecțiilor s-a dublat de la 3500 la 7000 pe zi, iar numărul cumulat al deceselor de la debutul pandemiei a depășit 31000 într-o țară cu populația de aproape 19 milioane.

Și aceasta în pofida faptului că peste 40% din populație a fost inoculată cu prima doză de vaccin, iar aproape 20% cu a doză.

În ciuda ratelor ridicate de vaccinare din Chile, experții spun că mai multe tulpini infecțioase ale virusului, relaxarea distanțării sociale și mobilitatea sporită au contribuit la creșterea cazurilor, ilustrând modul în care vaccinarea în izolare nu este un panaceu.

Așadar, în primul rând a fost răspândirea unor tulpini noi, mai virulente, ale virusului, în special din Brazilia. În al doilea rând, chilienii s-au deplasat mai mult după ce s-au întors din vacanțele de vară din martie. Și, în al treilea rând a existat o aderență mai puțin strictă la distanțarea socială, în parte pentru că oamenii s-au simțit mai în siguranță din cauza programului de vaccinare – dar și din cauza oboselii de carantină

În plus, vaccinul Sinovac, administrat în proporție de 90%, față de 10% Pfizer/BioNTech, este complet eficient numai după a doua doză, spre deosebire de vaccinul Pfizer care este mult mai eficient după doar una.

Deși aproximativ 40% din chilieni au primit o doză până acum, mai puțin de jumătate din acest procent au primit două deoze. Un studiu recent al eficacității programului de vaccinare din Chile a constatat că, la două săptămâni după ce a primit un al doilea vaccin, acesta este eficient la 56%, dar cu o singură doză scade la doar 3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri