Caută
Close this search box.

De ce nu ar fi dorit să lase spitalul ortopezii de la Foişor

spitalul foişor

Managerul Spitalului Foişor, profesorul Cristian Stoica, ar fi rezervat o sală de operaţii, pentru două intervenții chirurgicale de protezare, una pentru genunchi și alta pentru șold.

Stoica nu a putut fi contactat de Libertatea, încă în urmă cu un an şi o lună, să explice de ce ignoră ordinul ministrului Victor Costache, anume, ca toate operațiile non-critice să fie oprite.

”În timp ce Ministerul Sănătății a comunicat ca toate operațiile pacienților cronici să fie sistate pe perioada crizei cu coronavirus, la spitalul nostru se operează pe bandă rulantă pacienți cronici, veniți din toată țara”, au spus mai mulți medici și asistenți de la Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor, din București.

Drept mărturie, ei au pus la dispoziție programul operator pe săli, pentru ziua de 11 martie 2020, când au avut loc 21 de intervenții chirurgicale, dar și cel pentru 12 martie, când erau programate 25 de intervenții.

Sursele oferă și traducerea termenilor medicali: PTG înseamnă operație proteză genunchi, PTNC și PTS – proteze șold, LIA -ligament, IS – decompresie coloană, EMOS – extragere material, adică a tijelor care se fac după unul-doi ani de la operație.

Cap de listă la operații non-critice este chiar prof. Cristian Stoica, managerul spitalului, care avea pe 12 martie 2020 rezervată sala II, pentru două intervenții chirurgicale, una de protezare a genunchiului, cealaltă pentru protezarea unui șold.

”Problema este că pacienții vin din toată țara, programați, iar aceste operații presupun un consum imens de materiale, de care este mare nevoie acum: măști, halate, medicamente, cu expunerea inutilă a cadrelor medicale la contaminarea cu COVID-19”, arată medici.

Tot ei și explică de ce colegii lor nu amână aceste intervenții. ”Totul pentru plicuri, între 3.000 și 5.000 de lei în cazul protezelor, 500 de lei anestezistul… Acest spital ar putea fi pregătit pentru a ajuta la nevoile crizei, având în dotare 24 de paturi de ATI și 21 de ventilatoare”, spuneau medicii de la Foișor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri