Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat miercuri că va desfăşura în Rusia ”o inspecţie a bunelor practici clinice” cu privire la modul în care au fost efectuate testele pe voluntari pentru vaccinul Sputnik V, aflat în procesul de evaluare continuă, relatează agenţia EFE.

Directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, a declarat că este vorba despre ”un proces normal” pe care această instituţie îl desfăşoară în activitatea de evaluare a oricărui medicament şi al cărui obiectiv este să confirme că testele clinice au respectat procedurile adecvate din punct de vedere ştiinţific şi etic, conform standardelor internaţionale, potrivit Agerpres.

Rusia a precizat că militari şi funcţionari au participat la testele clinice pentru validarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de laboratorul Gamaleia şi finanţat de Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a asigurat că nu au existat presiuni asupra persoanelor care au luat parte la aceste teste.

Mai multe state din UE şi-au manifestat interesul pentru vaccinul Sputnik V, dar dintre acestea până în prezent doar Ungaria l-a utilizat, în timp ce altele acuză Moscova că-şi foloseşte vaccinul ca instrument geopolitic.

Guvernul federal german, condus de Angela Merkel, a confirmat că este dispus să accepte folosirea vaccinului Sputnik V, dacă acesta va fi autorizat de EMA.

Premierul landului german Bavaria, Markus Soeder, a anunţat miercuri că guvernul său regional a negociat un contract pentru achiziţia a 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V odată ce acesta va fi autorizat.

Vaccinul rusesc, autorizat până în prezent în 59 de ţări, va fi produs începând din luna mai şi în Italia, în urma unui acord încheiat între compania farmaceutică italiano-elveţiană, Adienne Pharma & Biotech, şi fondul rus.

62 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here