Caută
Close this search box.

Gabriel Oprea ar putea să scape de Dosarul Gigină, datorită unei decizii CCR

gabriel oprea

Decizia CCR – care nu mai permite DNA să ancheteze infracţiuni de drept comun în dosare disjunse din cazuri de corupţie – l-ar putea salva pe fostul vicepremier Gabriel Oprea de dosarul privind moartea poliţistului motociclist Bogdan Gigină, au explicat pentru G4media.ro multiple surse din magistratură.

Spre exemplu, până la decizia CCR de azi, DNA putea investiga inclusiv infracţiuni de trafic de droguri în dosare disjunse (formate) din dosare de corupţie.

S-a întâmplat recent într-un caz la Constanţa în care DNA a reţinut 4 persoane pentru trafic de droguri într-un caz disjuns din dosarul de corupţie al fostului şef al Poliţiei Eforie.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a patru inculpați, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri, punerea în circulație de valori falsificate, camătă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind săvârșirea de către inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, la data faptei șef al Poliției Eforie, județul Constanța, a infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu (comunicat nr. 506 din 1 septembrie 2020)”, se arată într-un comunicat DNA din 1 februarie 2021.

După decizia CCR, DNA trebuie să verifice toate dosarele disjunse, să vadă dacă mai este competentă să le investigheze. În caz contrar, trebuie să le decline la alte parchete, ceea ce ar duce la creşterea duratei de soluţionare a acestor cazuri.

“Spre exemplu, dacă DNA ancheta un politician pentru corupţie şi continua cercetările faţă de acesta, pentru evaziune fiscală, într-un dosar disjuns din cel de corupţie, după publicarea în Monitorul oficial a motivării deciziei CCR de azi, DNA nu mai poate continua ancheta în cazul de evaziune care îl priveşte pe politicianul respectiv şi trebuie să decline dosarul unui parchet judeţean sau Parchetului General, dacă este vorba despre un parlamentar.

Este o formalizare excesivă din partea CCR. Până acum, DNA investiga şi dosarul disjuns de evaziune fiscală, din motive de eficienţă şi celeritate. Important era ca procurorii să sesizeze instanţa competentă, nu conta cine investiga cazul”, au explicat surse judiciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri