Caută
Close this search box.

Gheorghita: Persoanele tinere au un răspuns imun mai robust la vaccinul Covid

valeriu Gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiţă consideră că nu sunt surprinzătoare concluziile studiului prezentat marţi de MedLife, care arată că tinerii dezvoltă un titru de anticorpi nai mare după inocularea vaccinului anti-COVID, iar acesta scade la vârstnici.

„Ştim că persoanele tinere au un răspuns imun mai robust, ele dezvoltă un titru mai crescut de anticorpi comparativ cu persoanele, de pildă, de peste 65 de ani, unde avem stare de imunosenescenţă, adică de îmbătrânire fiziologică a răspunsului imunologic, tocmai de aceea este important de a completa schema de vaccinare”, susţine medicul.

„Nu sunt surprinzătoare aceste rezultate. De altfel, ştim că persoanele tinere au un răspuns imun mai robust, ele dezvoltă un titru mai crescut de anticorpi comparativ cu persoanele, de pildă, de peste 65 de ani, unde avem stare de imunosenescenţă, adică de îmbătrânire fiziologică a răspunsului imunologic, tocmai de aceea este important de a completa schema de vaccinare, adică de a face cele două doze pentru a ne asigura un nivel suficient de protecţie şi de asemenea pentru a menţine durata răspunsului imun.

Acest lucru confirmă o reactogenitate a acestor vaccinuri mai ales la persoanele tinere, pentru că, aşa cum am explicat de mai multe ori, apariţia acestor reacţii adverse de tipul febră, durere, dureri musculare, dureri de cap nu reprezintă altceva decât reacţia organismului faţă de un stimul imun.

Tocmai de aceea aceste rezultate erau anticipate şi acestea, până la urmă, confirmă experienţa şi cu alte tipuri de vaccinuri, unde la fel se întâmplă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, conform News.ro.

MedLife a anunţat finalizarea primei etape astudiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike.

Una dintre concluziile studiului a fost aceea că valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani şi scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri