Caută
Close this search box.

Google colectează de 20 de ori mai multe date de la utilizatori decât Apple

Un studiu publicat recent, arată cât de multe informaţii de telemetrie şi cât de frecvent sunt transmise de pe smartphone-uri către producătorul sistemului de operare, fără ca utilizatorii să aibă cea mai mică idee, scriu Gadget Clock și News.ro.

Toţi producătorii marilor sisteme de operare, de la Google şi Apple, la Microsoft, au inclus în acestea instrumente care le transmit date de telemetrie.

Prin definiţie, acestea sunt informaţii despre felul în care utilizatorul foloseşte produsul şi sunt colectate cu scopul de a analiza şi îmbunătăţi sistemul de operare.

Însă, studiul publicat recent de Profesorul Douglas J. Leith de la Universitatea din Dublin, care a cercetat telemetria pe Android şi iOS, pare să sugereze că producătorii abuzează de această facilitate.

Cercetătorul irlandez a urmărit conexiunile realizate de smartphone-uri cu serverele Google şi Apple în anumite momente ale utilizării, precum: după resetarea la configurarea iniţială, când se introduce şi se scoate cartela, când se accesează setările dispozitivului, când se activează şi se dezactivează funcţia de localizare, când utilizatorul se loghează în magazinul de aplicaţii etc.

Primul lucru observat a fost că, aceste conexiuni se realizează chiar şi atunci când utilizatorul a optat să nu trimită date de telemetrie, ceea ce poate fi interpretat ca o formă de înşelare a utilizatorului – de ce mai oferi posibilitatea dezactivării colectării datelor, dacă nu ţii cont de opţiunea utilizatorului?

Colectarea datelor se face atât de agresiv, încât conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu foloseşte dispozitivul sau nu este logat în cont.

Ambele sisteme de operare, atât Android, cât şi iOS, transmit date de telemetrie, în medie, la fiecare 4 minute şi jumătate.

Google colectează de 20 de ori mai multe informaţii de telemetrie decât Apple, este o altă concluzie a studiului.

La fiecare 12 ore, smartphone-urile cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1MB. În aceeaşi perioadă de timp, Apple primeşte numai 52KB.

Date fiind concluziile studiului, pe care care Google îl contestă spunând că va publica propria versiune, utilizatorii se pot întreba dacă nu cumva, fără ştirea lor, sunt trimise şi alte date, pe lângă cele de telemetrie.

Reputaţia marilor companii de tehnologie vis-a-vis de intimitatea utilizatorilor justifică o astfel de întrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri