Venezueleanul Gustavo Dudamel, un dirijor-vedetă aclamat pe cele mai importante scene ale lumii, a fost numit director muzical al Operei din Paris, a anunţat instituţia vineri, potrivit AFP.

Maestrul în vârstă de 40 de ani, care îi succede elveţianului Philippe Jordan, va prelua funcţia în august pentru un mandat de şase ani. El va continua să ocupe postul de director al Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles, pe care a dirijat-o din 2009.

Gustavo Dudamel s-a declarat „extrem de emoţionat şi recunoscător” pentru această numire la „această instituţie magnifică”, adăugând că nu „a ezitat nicio clipă să spună ‘da’ „.

„După un an dificil, simt o responsabilitate profundă faţă de forma noastră de artă”, a declarat el, referindu-se la criza sanitară, potrivit Agerpres.

Dirijorul îşi doreşte ca Opera să devină „o platformă pentru viitor”,”accesul la muzică urmând să fie o parte integrantă” a proiectului său, după cum a explicat acesta.

El a adăugat că doreşte să colaboreze îndeaproape cu Baletul Operei, anunţând deja un spectacol de dans pe muzica compozitorului Thomas Ades.

Născut la Barquisimeto, în vestul Venezuelei, la 26 ianuarie 1981, fiu al unui trombonist şi al unei profesoare de canto, Dudamel este unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai „El Sistema”, Sistemul naţional al orchestrelor de tineret din Venezuela, un celebru proiect popular de educaţie muzicală clasică, fondat în 1975.

420 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here