Vicepremierul Kelemen Hunor a povestit, pentru o publicație în limba maghiară, despre cum s-a desfășurat ședința de marți seară a coaliției de guvernare, în care s-a găsit soluția de ieșire din criză.

Liderul UDMR a spus pentru maszol.ro, că actul adițional semnat nu aduce lucruri noi pentru coaliție, dar USR-PLUS a trebuit ajutată să iasă din fundătura pe care a creat-o, cerând capul lui Florin Cîţu, după demiterea lui Vlad Voiculescu.

”În realitate, în documentul semnat marți nu au fost introduse reguli care să fi schimbat în mod esențial funcționarea de până acum a coaliției (…) USR-PLUS s-a plasat într-o fundătură prin solicitarea schimbării premierului.

Pentru ca ei să iasă cumva din acest impas, au cerut a din programul de guvernare să scoatem în evidență câteva puncte în acest act adițional (…) A trebuit să ajutăm USR-PLUS, și noi i-am ajutat”, a declarat, între altele, vicepremierul UDMR.

Totodată, el a explicat și de ce coaliția a luat o pauză marți seară: pentru că USR PLUS a cerut ca în actul adițional să fie inclusă și alegerea primarilor în două tururi, lucru cu care UDMR nu este de acord.

”USR-PLUS încă din decembrie a dorit că programul de guvernare să conțină introducerea votului în două tururi la alegerile primarilor. La negocierile din coaliție de marți au cerut ca acest lucru să fie inclus în actul adițional. Noi nu am acceptat acest lucru în decembrie și nici ieri (marți – n.red.).

Am spus că alegerea primarilor în două tururi nu este în programul de guvernare, deci dacă o includem acum, atunci, potrivit legii, și Parlamentul trebuie să voteze, întrucât se modifică programul de guvernare (…)

Apropo, tocmai din această cauza a cerut USR-PLUS o pauză în negocierile de ieri, pentru că noi am fost împotrivă ca în actul adițional să se includă alegerea primarilor în două tururi”, a mai spus liderul UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.