La un an de pandemie, în spitalul din Abrud, județul Alba, situația e disperată! În lipsa dotărilor, medicii au improvizat cum au putut pentru a salva viețile a sute de bolnavi. Au dat găuri în pereții spitalului pentru a trage tuburile de oxigen pentru pacienții Covid și au improvizat practic o secție de ATI.

Conducerea unității a solicitat ajutorul ministerului, dar nu au primit de ani de zile niciun răspuns, așa că o parte din oxigenul care salvează vieți este asigurat din donații. Incredibil este că în tot acest efort, medicii au reușit performanța de a avea extrem de puține decese. Din aproape 800 de pacienți Covid, au murit doar 7 în ultimul an!

Spitalul Alexandru Borza, Abrud. 3 găuri care leagă 6 butelii de oxigen sunt săpate în pereții clinicii. De două ori pe zi, muncitorii care le alimentează ajung la poarta spitalului și încep încărcarea. O mare parte din oxigenul atât de necesar pacienților Covid este donat de către un patronul care a avut soția internată aici și a supraviețuit.

Acum încearcă să mulțumească pentru șansa primită. Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de Covid și evident nu dispune de secție ATI. Însă ca să nu le moară în brațe pacienții, medicii au improvizat o instalație care să îi țină pe bolnavi pe linia de plutire.

”Am încercat să aducem un surplus față de necesarul de oxigen dat de concentratoare, am montat niște tuburi de oxigen în afara clădirii și prin niște tuburi am tras oxigenul în saloanele unde sunt pacienții. În funcție de necesarul de oxigen a fiecărui pacient.

Am avut pacienți care au necesitat 8 tuburi, alții au 2 tuburi pe zi. Avem 4 persoane nominalizate din muncitorii spitalului care sunt agreați să schimbe tuburile de oxigen și să monteze acele reductoare pe care le vedeți montate pe tuburi.

Ei vin și ziua și noaptea, la orice oră îi solicităm, în decurs de maxim 10 minute sunt aici și schimbă tubul. Sunt planificați și lucrează în ture. Au fost cei de la ISU în control și au considerat că sunt corespunzătoare normelor actuale de siguranță”, spune medicul Horea Presecan

79 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here