Parchetul European, organism de luptă împotriva infracţiunilor cu fonduri europene, va putea începe anchetele la 1 iunie,, a estimat şefa acestuia, Laura Codruţa Kövesi.

Procurorul-şef le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiţie, Didier Reynders, şi bugetului, Johannes Hahn, pentru a le propune această dată, potrivit unui comunicat de presă.

Parchetul European trebuia iniţial să-şi înceapă activitatea în noiembrie 2020. Dar termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza întârzierilor în desemnarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state participante la această cooperare consolidată.

Parchetul european a numit deja cel puţin un procuror delegat pentru zece din cele 22 de state membre (Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia), a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a acestei instanţe, Tine Hollevoet.

Citește și: Undeva în est…un interviu cu regizorul Nicolae Mărgineanu

Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească penal şi să trimită în faţa instanţelor naţionale autorii infracţiunilor care afectează interese financiare ale Uniunii.

El a fost instalat la sfârşitul lunii septembrie 2020 la Luxemburg, unde au depus jurământul Laura Codruţa Kövesi, fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România. şi echipa sa de procurori.

Procurorii delegaţi vor fi responsabili în ţara lor cu desfăşurarea anchetelor.

Din cele 27 de ţări ale UE, cinci nu participă la Parchetul European: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Parchetul European este autoritatea competentă să cerceteze fraudele din fondurile europene, frauda TVA (pentru infracţiuni care implică mai mult de zece milioane de euro), corupţie. O criminalitate care reprezintă între 30 şi 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruţa Kövesi.

374 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here