Caută
Close this search box.

Lista țărilor, printre care și România, ce au răspuns la apelul Cehiei și au expulzat diplomați ruși

România, luni, dar și țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia), vineri, s-au alăturat unei liste de țări UE și NATO în continuă creștere ce expulzează diplomați ruși pentru posibile activități de spionaj, aceste decizii înfuriind Moscova, transmite Reuters.

Un șir de expulzări și a reacții în oglindă a prăbușit relațiile dintre Rusia și țările din fostul bloc sovietic la cel mai redus nivel de după căderea comunismului, ajungându-se în situația ca Moscova să acuze cel puțin două dintre ele că distrug în mod deliberat legăturile bilaterale.

România l-a declarat luni persona non grata pe adjunctul atașatului militar la București, după ce, în weekend, Lituania a anunțat că trimite acasă doi diplomați ruși iar Letonia și estonia câte unu.

UE ar trebui să aibă mai puțini spioni ruși sub acoperire”, a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

Citește și: România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar din Ambasada Rusiei

La trei decenii după colapsul Uniunii Sovietice, Moscova menține ambasade impozante și cu personal numeros în centrul și estul Europei, unele dintre țările gazdă spunând că acestea sunt o acoperire convenabilă pentru spionaj.

Cehia este angajată în cel mai amplu astfel de conflict diplomatic, ce implică plecarea a zeci de diplomați cehi și ruși, conflict pornit de la faptul că cehii consideră că serviciile secrete rusești au fost implicate în explozia unui depozit de armament în 2014.

Daniel Milo, expert senior la institutul GLOBSEC din Bratislava spune că acest șir de decizii sugerează o mai mare încredere în sine din partea Europei Centrale, și ar putea avea implicații în domenii precum energia, în condițiile în care această regiune depindea masiv de livrările rusești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri