Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că pe 4 mai va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, precizând că aproximativ o treime dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare.

În cabinetele lor vor fi utilizate trei seruri – Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca. Gheorghiţă menţionează că serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin.

„Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistică este deja stabilită, medicii de familie au fost identificaţi. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de asigurări de Sănătate, însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează.

Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară, este un efort deosebit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că autorităţile estimau ca 50-55% dintre medicii de familie să se înscrie în campanie şi să inoculeze serul în propriile cabinete, el arătându-se convins că numărul acestora va creşte.

„Sigur că la început ai o reticenţă, pentru că nu ştii despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Noi le-am transmis colegilor că nu e nici o problemă dacă din 10 doze vei folosi doar 9 şi o doză se iroseşte.

Sigur că, printr-o planificare a dozelor, putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar ăsta nu este un motiv să nu demarăm vaccinarea”, a adăugat el.

În cabinetele medicilor de familie vor fi utilizate trei seruri, respectiv Moderna, Johnson&Johnson şi, într-o proporţie redusă, AstraZeneca.

88 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here