Caută
Close this search box.

Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul american pentru a-i înmâna o notă de protest după ce Biden a recunoscut genocidul armean

Turcia acuză Statele Unite că vor să rescrie istoria și protestează vehement faţă de gestul administrației americane de a recunoaște genocidul armean. Joe Biden a devenit primul președinte american care recunoaște masacrarea unui milion și jumătate de armeni de către otomani, în 1915. 

Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani” se arată în comunicatul Casei Albe.

Președintele Joe Biden a ținut să sublinieze că nu e vorba de a arăta vinovăția cuiva, ci de a ne asigura că cele întâmplate nu se vor repeta vreodată.

Puternica și influenta comunitate armeană din Statele Unite a sărbătorit în stradă.

Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia, potrivit TVR.

Preşedintele Recep Erdogan a declarat că Turcia nu primește lecții de la nimeni despre istoria sa și că evenimentele de atunci trebuie lăsate pe seama istoricilor, nu politizate.

Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul american pentru a-i înmâna, oficial, o notă de protest.

Într-un rar gest de solidaritate, atât puterea din Turcia, cât și opoziția condamnă decizia lui Joe Biden, pe care îl acuză de populism și de reinterpretarea istoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri