Caută
Close this search box.

Nicolae Ciucă: Evenimentele de la granița certifică trendul de reconfigurare a balanţei de putere

ciucă

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a afirmat miercuri că instabilitatea geopolitică şi volatilitatea cu potenţial conflictual, dar şi încercările unor state de reafirmare în postura de lideri zonali indică un trend de reconfigurare a balanţei de putere.

Impactul major al unor noi factori generatori de criză la nivel internaţional, instabilitatea geopolitică şi volatilitatea cu potenţial conflictual, dar şi încercările unor state de reafirmare în postura de lideri zonali indică un trend de reconfigurare a balanţei de putere şi o tendinţă de amplificare a acţiunilor de tip convenţional, asimetric şi hibrid, iar recentele evenimentele de la graniţa Ucrainei nu sunt decât elemente care să certifice această evaluare„, a declarat Nicolae Ciucă la Academia Română, în cadrul evenimentului de lansare a studiului Barometrul de Securitate a României, citat de Agerpres.

El a adăugat că la toate acestea se adună şi conflictele îngheţate din zonă.

„Dacă la toate acestea adăugăm un alt instrument puternic de influenţare a securităţii regionale, şi mă refer la conflictele îngheţate din zonă, a căror temperatură de îngheţ şi dezgheţ este reglată de situaţia de oportunitate, precum şi faptul că regiunea Mării Negre este zona în care credibilitatea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei este aproape zilnic testată, cred că putem să avem un tablou complet al situaţiei de securitate din zona Mării Negre„, a spus ministrul Apărării.

Ministrul Ciucă a precizat că asistăm în acest moment la o conştientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerenţă şi coeziune în întreaga societate.

Fără îndoială, regiunea Mării Negre are importanţă strategică nu doar pentru securitatea României, ci şi pentru cea europeană şi euroatlantică. Asităm, astăzi, la o conştientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerenţă şi coeziune în întreaga noastră societate. (…) Ne vom concentra în continuare asupra creşterii prezenţei aliate şi pentru maturizarea operaţională deplină a proiectelor de descurajare şi apărare colectivă dezvoltate în regiunea Mării Negre în cadrul prezenţei înaintate TFP„, a menţionat ministrul.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că eforturile se concentrează pe identificarea şi aplicarea măsurilor adecvate pentru contracararea ameninţărilor de tip nou, dar şi a celor tradiţionale.

Eforturile noastre, atât la nivel naţional, la nivel aliat, cât şi la nivelul UE, se concentrează pe identificarea şi aplicarea măsurilor adecvate pentru contracararea ameninţărilor de tip nou, simultan cu contracararea ameninţărilor tradiţionale, care nu au dispărut şi sunt mai evidente ca oricând, pe analiza impactului în domeniul apărării a noilor tehnologii cu potenţial distructiv şi de schimbare a paradigmei în care am gândit asigurarea securităţii şi apărării până în prezent„, a mai spus Ciucă.

Centrul de Cercetări Sociologice LARICS a lansat, miercuri, în contextul desfăşurării militare a armatei ruse la graniţa cu Ucraina, Barometrul de Securitate a României, un studiu sociologic exhaustiv care analizează percepţiile românilor referitoare la securitatea naţională în actualul context regional, încrederea în spaţiul instituţional, dar şi gradul de familiaritate cu agenda publică regională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri