Caută
Close this search box.

Novak: Guvernul actual, singurul după ’90 care vizează o strategie pentru sportul românesc

eduard novak

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat vineri, la Miercurea Ciuc, că actuala coaliţie de guvernare reprezintă o şansă unică pentru sportul românesc, actualul guvern fiind singurul din ultimele trei decenii care şi-a asumat elaborarea unei strategii a sportului.

„E o posibilitate cred, unică, pentru sportul românesc această coaliţie de guvernare şi eu cred că dacă reuşim să stăm doi-trei ani, am putea să facem schimbări majore. Oricum, este pentru prima dată când un guvern, după ’90, adoptă un memorandum prin care doreşte elaborarea strategiei sportului, chiar dorită şi de preşedintele ţării”, a afirmat Eduard Novak.

Acesta a arătat că în Strategia sportului românesc vor exista trei mari obiective, respectiv ca în 2032 România să se afle în top zece la nivel mondial la Jocurile Olimpice, să crească procentul sportului de masă de la 5 la 30 de procente, iar elevii să facă zilnic sport în şcoli.

„Avem trei capitole mari, pe care vrem să le construim, pentru asta e foarte important să prioritizăm nişte sporturi, deoarece cu siguranţă România nu are posibilitatea financiară ca să creştem în

acelaşi timp 70 sporturi. (…) Trebuie să vedem care este cerinţa. Noi trebuie să concurăm cu marile puteri ale lumii în sport, Anglia, Spania, Italia, America ca să putem să avem rezultate. Desigur, cu această prioritizare, nu înseamnă că uităm de celelalte sporturi, noi ne dorim ca pentru aceste sporturi prioritare să schimbăm legea sponsorizării şi să îi facem pe cei din privat să fie motivaţi să investească.

Şi atunci, probabil, aceste sporturi pot să aibă nişte bugete la nivel internaţional şi au şansă de a concura cu cei de afară. Cred că nu s-au schimbat din 1990 calităţile fizice ale tinerilor, avem aceiaşi tineri care au dorinţă, motivaţie şi fizic ca să poată să se lupte, să-i creştem campioni”, a spus Eduard Novak.

Acesta le-a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi vicepreşedintelui Biro Barna Botond, care au în viziune elaborarea unei noi strategii a sportului harghitean.

„Trebuie văzut foarte clar şi făcută o analiză care sunt sporturile prioritare, care au o tradiţie, care au posibilitatea de medalii, rezultate, desigur şi popularitate, să ducă mai departe renumele judeţului Harghita. Şi cred că se vor îmbina cele două strategii, pentru că foarte multe sporturi deja vor fi în strategia sportului naţional”, a arătat ministrul Eduard Novak, citat de Agerpres.

„Aici avem o tradiţie în a practica sportul, fiecare copil ştie să înoate, să patineze şi este o practică şi un proiect pe care mi-aş dori foarte mult să facem pe plan naţional. (…) Eu cred că va face parte din strategia sportului acest model (modelul Miercurea Ciuc – n.red.), ca şcolile, clasele, să meargă în fiecare săptămână de două ori, în zonele lor, la sporturile specifice din zonele lor. (…)

Astăzi, copiii noştri sunt alţi copii decât am fost noi pe vremea aceea şi sistemul de educaţie fizică nu mai este actual, sistemul actual este unul agresiv pentru ei, deoarece copiii de astăzi mănâncă cu tableta, stau cu tableta şi nu se mişcă deloc.

Deci, noi trebuie să ne gândim, în primul rând, ca să avem un sistem de educaţie fizică mult mai gradual şi, în prima fază, trebuie efectiv să-i facem prieteni cu sportul. Acest lucru trebuie să fie foarte diversificat, să nu fie agresiv şi aşa, treptat, putem să introducem exerciţii din ce în ce mai serioase. Dar e un lucru important ca să reuşim să ajungem până la cinci zile de educaţie fizică pe săptămână”, a arătat Novak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri