Caută
Close this search box.

Parchetul bulgar a stabilit o legătură între patru explozii şi sejurul a şase ruşi

Parchetul bulgar a anunţat miercuri că a stabilit o legătură între patru explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între 2011 şi 2020 şi sejurul a şase cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina şi Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Republica Cehă, potrivit AFP, EFE şi Reuters.

„Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările’ de arme către cele două ţări”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Siyka Mileva, în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia.

Toate cele patru depozite erau utilizate de omul de afaceri Emilian Gebrev, asupra căruia a avut loc o tentativă de asasinat în 2015 – împreună cu fiul său şi unul dintre angajaţii societăţii sale – pentru care justiţia bulgară dă vina pe agenţi ai serviciului de informaţii militare rus (GRU), potrivit Agerpres.

Procurorii au declarat că pot presupune în mod rezonabil legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a comerciantului bulgar de arme Emilian Gebrev şi explozia din 2014 la depozitul de muniţii din Republica Cehă.

În cursul ultimilor zece ani, o serie de explozii s-au produs în depozite şi la unităţi pentru producţia şi distrugerea materialelor explozive, a armelor şi muniţiilor de pe teritoriul Bulgariei.

Parchetul bulgar – în colaborare cu Agenţia pentru securitate naţională şi Direcţia de operaţiuni speciale şi de luptă împotriva terorismului şi Direcţia generală a jandarmeriei – a analizat unele dintre aceste cazuri, găsind similitudini la patru dintre ele, a declarat Siyka Mileva, citată de portalul bulgar Novinite.bg.

Cele patru explozii, neelucidate până astăzi, nu au provocat victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă potrivit unui mod de operare ‘similar’, a subliniat ea. Parchetul consemnează ‘suspiciuni extrem de întemeiate’ potrivit cărora aceste evenimente separate ar putea fi legate între ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri