Caută
Close this search box.

Partidul GERB proeuropean din Bulgaria renunţă la formarea noului guvern. Apare spectrul alegerilor anticipate

gerb

Partidul de centru-dreapta GERB, principala formaţiune politică din Bulgaria, a renunţat la tentativa de a forma un nou guvern, în urma alegerilor parlamentare. Decizie face să apară spectrul unui scrutin anticipat, transmite Reuters, conform Agerpres.

Deşi GERB s-a plasat pe primul loc, în scrutinul de la 4 aprilie, nemulţumirea alegătorilor faţă de corupţia larg răspândită în cel mai sărac stat din Uniunea Europeană a lăsat partidul fără o majoritate în legislativ şi fără potenţiali aliaţi, într-un parlament fragmentat.

Prim-ministrul desemnat Daniel Mitov şi-a depus mandatul acordat de preşedintele Rumen Radev, după ce două formaţiuni, al căror sprijin îl solicitase GERB, au refuzat chiar şi să se întâlnească cu un partid pe care îl acuză că alimentează un climat de impunitate a oficialilor corupţi şi afaceriştilor cu conexiuni politice.

‘Având în vedere această atitudine arogantă, nu are nici un rost’, a spus premierul în exerciţiu şi liderul GERB, Boiko Borisov, într-o reuniune de partid, înainte de returnarea mandatului.

Preşedintele Radev a declarat că nu se va grăbi să ceară partidului cu a doua cea mai numeroasă reprezentare în parlament, nou-înfiinţata formaţiune „Există un Astfel de Popor” (ITN, antisistem, a prezentatorului TV şi cântăreţului Slavi Trifonov), să încerce formarea unui nou guvern, lăsându-i mai mult timp, pentru a-şi analiza opţiunile.

Partidul lui Trifonov nu şi-a dezvăluit planurile, indicând însă că ar putea să nu-şi asume încercarea de a forma un guvern, lipsindu-i o majoritate, chiar dacă s-ar alia cu două forţe mai mici, pe care le consideră potenţiali parteneri.

ITN a reiterat că nu va intra în nici o înţelegere cu partidele tradiţionale, precum GERB, Partidul Socialist sau Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, a etnicilor turci. Dacă ITN nu va reuşi să formeze un guvern, preşedintele ar trebui să încredinţeze această misiune oricărei alte formaţiuni politice.

După un eventual al treilea eşec, preşedintele ar urma să dizolve parlamentul, să numească un guvern interimar şi să convoace noi alegeri, în termen de două luni.

Incertitudinea politică prelungită ar putea afecta capacitatea Bulgariei de a accesa Fondul European de Redresare şi Rezilienţă, de 750 de miliarde de euro, şi i-ar putea încetini pregătirile în vederea adoptării monedei euro, în 2024, notează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri