Caută
Close this search box.

Prima femeie astronaut din Emiratele Arabe Unite, selectată din peste 4.000 de candidaţi

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat în acest weekend includerea a doi noi astronauţi în ambiţiosul program spaţial al ţării, printre aceştia figurând ”prima femeie astronaut de origine arabă”, relatează DPA.

Vicepreşedintele EAU şi emirul Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid, a anunţat că femeia astronaut este Noura al-Matrooshi, deţinătoare a unei licenţe în inginerie mecanică.

Anunţăm prima femeie astronaut de origine arabă printre cei doi noi astronauţi selectaţi din peste 4.000 de candidaţi pentru a fi instruiţi la NASA pentru viitoarele misiuni de explorare spaţială”, a scris Mohammed bin Rashid pe Twitter.

Al doilea astronaut este Mohammed al-Mulla. Cei doi vor urma un program de instruire la Centrul Spaţial Johnson al NASA din Houston, Statele Unite.

În 2019, Hazzaa al-Mansoori a devenit primul astronaut al EAU. El a petrecut o săptămână la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

EAU a dezvăluit deja un ambiţios program spaţial, care include construcţia unei baze pentru o colonie umană pe Marte până în anul 2117.

În februarie, sonda spaţială Hope a EAU a intrat pe orbita ”Planetei Roşii”, reuşită care a făcut din ţara din Golf primul stat arab care a lansat cu succes o misiune interplanetară.

Sonda spaţială Hope – sau Al-Amal, în arabă -, fără echipaj uman, a fost lansată din Japonia în iulie.

Potrivit misiunii, sonda va rămâne pe orbita planetei Marte pe durata unui an marţian – 687 de zile terestre – timp în care va capta imagini şi va studia atmosfera planetei şi schimbarea anotimpurilor. Datele obţinute vor fi împărtăşite comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Prin succesul misiunii, EAU este a cincea ţară din lume care ajunge la ”Planeta Roşie”.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la crearea acestei ţări bogate în petrol, un stat federal compus din şapte emirate.

EAU dispune deja de nouă sateliţi în stare de funcţionare pe orbita terestră şi doreşte să lanseze alţi opt sateliţi în anii care vor urma.

Oficialii din EAU intenţionează totodată să creeze „un oraş ştiinţific” în deşertul aflat la periferia oraşului Dubai, pentru a simula condiţiile de pe Marte şi a dezvolta tehnologia necesară colonizării acestei planete.

De asemenea, aceştia au în vedere mai multe proiecte ce vizează mineritul şi turismul spaţial. Reprezentanţii EAU au semnat un protocol cu Virgin Galactic, o companie a miliardarului britanic Richard Branson specializată în turism spaţial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri