Caută
Close this search box.

Prima şedinţă a coaliţiei de guvernare, de după demiterea ministrului Sănătăţii, Vlald Voiculescu

cabinetul cîţu

În această după-amiază, este programată prima ședință a coaliției de guvernare PNL – USR-PLUS – UDMR, după demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății și preluarea interimatului de către premierul Florin Cîțu.

Nu sunt prea multe șanse ca astăzi să se ajungă la o înțelegere, în condițiile în care ambele tabere se mențin deocamdată pe poziții.

Cei de la USR susțin că, în momentul de față, au 3 variante de lucru: fie un tehnocrat, al cărui nume încă nu l-au găsit, fie cei din tabăra PLUS vin cu Ioana Mihăilă și posibil cu Vlad Voiculescu consilier, fie Adrian Wiener din partea USR, a precizat Marius Vulpe, jurnalist TVR.

Această ultimă variantă nu este susținută de Dacian Cioloș, în condițiile în care cele două tabere au un raport de forțe de 4 miniștri la 2, iar Cioloș nu vrea să piardă un astfel de portofoliu.

În urma ședinței de luni dimineață a conducerii PNL, Ludovic Orban a anunțat că premierul Florin Cîțu „beneficiază de susținere totală”. „Nici nu se pune în discuție vreo secundă schimbarea configurației politice. Noi nu ne jucăm cu România. Când am hotărât că premierul acestui guvern este Florin Cîțu suntem serioși, consecvenți și mergem mai departe”, a subliniat Orban.

El a avertizat totodată că „nu există ministru care să atace premierul sau care să atace un coleg de coaliție”.

„Cum să colaboreze un ministru cu premierul, pentru că premierul este cel care conduce guvernul, atâta timp cât el își permite să atace public? Asta e o chestiune care ține de logica de funcționare a guvernării. În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă, din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple”, a subliniat președintele PNL.

Premierul Florin Cîțu a subliniat la rândul său că în acest moment „modul cel mai responsabil de a rezolva această criză este să primim o nominalizare a unui ministru competent al Sănătăţii”.

„Vedeţi şi dumneavoastră câte probleme se identifică în fiecare zi şi este nevoie de un ministru care să se aplece asupra acestor probleme zilnic. Un ministru competent”, a subliniat la rândul său șeful Executivului.

„Dacă superi sistemul, nu e nevoie de argumente pentru a te elimina”, a acuzat fostul ministru al Sănătăţii, după 48 de ore de tăcere de la anunţul demiterii sale. Vlad Voiculescu l-a atacat pe premierul Florin Cîţu, l-a acuzat că nu a colaborat cu echipa de la Sănătate şi că ordinul pentru criteriile de carantinare a fost doar un pretext pentru a-l înlătura din Guvern.

Sâmbătă, președintele PNL Ludovic Orban a transmis un avertisment dur: Orice ministru trebuie să știe că înainte de a-și ataca premierul trebuie să își scrie demisia. Declarația lui Orban a venit după ce mai mulți miniștri USR-PLUS l-au criticat pe șeful Executivului. Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și vicepreședinte al USR-PLUS, l-a numit pe Florin Cîțu „zombie politic”.

Premierul Florin Cîțu a precizat în aparițiile publice că așteaptă săptămâna aceasta din partea USR-PLUS o nominalizare pentru portofoliul Sănătății.

Locul lăsat liber de Vlad Voiculescu agită apele chiar în interiorul USR-PLUS. Cele două aripi ale formațiunii politice au propuneri diferite, potrivit surselor Știrilor TVR. Cei de la PLUS ar susține-o pe doctorița Ioana Mihăilă, care în prezent este secretar de stat.

De cealaltă parte, USR ar vrea ca acest portofoliu să fie ocupat de medicul Adrian Wiener, în prezent deputat în Parlamentul României. Voci din PNL spun că acest portofoliu ar trebui să se întoarcă la liberali.

În acest moment, Alianței USR-PLUS îi revin în Executiv 6 portofolii, printre care Transporturile, Sănătatea și Justiția. Formațiunea vrea acum schimbarea protocolului coaliției prin introducerea unei reguli noi: niciun ministru să nu mai poată fi revocat fără acordul partidului din care face parte.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a cerut partenerilor din coaliție să înceteze jignirile și atacurile reciproce, pentru a putea continua actul de guvernare.

„Premierul Florin Cîțu a condus Guvernul cu multă răbdare și empatie în ultimele luni, nu avem niciun fel de rezerve, considerăm că vom putea lucra în continuare cu Florin Cîțu și le cerem colegilor noștri de la USR-PLUS să facă o propunere pentru funcția de ministru al Sănătății cât mai curând posibil, deoarece ne-am asumat să conducem țara în mod responsabil și eficient și nu putem delega altcuiva această responsabilitate”, a declarat Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri