Birourile regionale ale lui Aleksei Navalnîi au anunţat joi că se autodizolvă, din cauza ameninţării de a fi declarate ”extremiste”, iar opozantul politic a apărut pentru prima oară în public după ce a făcut greva foamei în detenţie, relatează AFP.

Descărnat şi ras în cap, Aleksei Navalnîi era audiat prin videoconferinţă, de către un tribunal de la Moscova, în cadrul unui apel împotriva condmanării sale la plata unei amenzi, în martie, într-un caz de defăimare a unui veteran din al Doilea Război Mondial.

”Am fost dus la baie, ieri (miercuri) (…). Era o oglindă acolo. M-am privit. Nu sunt decât un schelet oribil”, a declarat el în instanţă, într-o înregistrare audio difuzată de postul independent de televiziune Dojd.

”N-am mai cântărit atât de puţin dintr-a patra”, a adăugat el, după care s-a adresat soţiei sale, Iulia Navalnaia, prezentă la tribunal, căreia i-a spus că are dreptul de-acum la câteva linguri de terci de ovăz în fiecare zi.

În paralel, joi, se desfăşura altă audiere, care examina cererea parchetului ca Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) al opozantului politic şi sediile regionale ale acestuia să fie declarate ”extremiste”.

În cazul în care această cerere este acceptată, activităţile FBK ar fi interzise, iar membrii FBK şi simpatizanţii organizaţiei ar fi ameninţaţi de lungi pedepse cu închisoarea.

Dezbaterile urmează să se reia la 17 mai.

Însă fără să mai aştepte până atunci, directorul reţelei regionale a opozantului a anunţat că aceasta se autodizolvă.

”Dizolvăm în mod oficial reţeaua”, a anunţat Leonid Volkov, într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, precizând că unele dintre cele 37 de birouri regionale îşi continuă activitatea în mod independent.

Un tribunal de la Moscova a interzis săptămâna aceasta practic întreaga activitate a FBK – publicarea de conţinut pe Internet, organizarea de manifestaţii şi participarea în alegeri.

85 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here