Caută
Close this search box.

Robert Cazanciuc (PSD): Suntem într-un moment de cotitură, cu privire la existenţa statului de drept

robert cazanciuc

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, care a participat, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la un protest al avocaţilor, în apărarea colegului lor, Robert Roşu, atrage atenţia asupra consecinţelor fricii induse avocaţilor, atunci când sunt chemaţi să apere drepturi fundamentale.

„Cred că suntem într-un moment real de cotitură cu privire la existenţa statului de drept. Voi citi cu foarte mare atenţie motivarea acestei sentinţe şi sper să pot pătrunde tainele condamnării unui avocat pentru exercitarea profesiei.

Nu ştiu dacă la nivelul societăţii sunt conştientizate consecinţele fricii induse avocaţilor, atunci când sunt chemaţi să apere drepturi fundamentale. Sper ca cei pentru care drepturile ‘fundamentale sunt doar un lux’ să nu ajungă vreodată să decidă asupra destinelor justiţiei”, a scris Cazanciuc, pe Facebook.

Cazanciuc susţine că relatările publice cu privire la temeiurile condamnării avocatului Roşu pun sub semnul întrebării eficacitate articolului 24 din Constituţie, referitor la dreptul la apărare al cetăţeanului.

„‘Rolul justiţiei nu este de a împărţi lumea în oameni buni şi oameni răi, în oameni drepţi şi oameni nedrepţi, ci de a face să funcţioneze societatea umană’ – sunt vorbele unui avocat, fost judecător, auzite astăzi pe treptele Palatului de Justiţie, la o şedinţă protest a Consiliului Baroului Bucureşti, la care am participat alături de mai mulţi parlamentari jurişti. Relatările publice cu privire la temeiurile condamnării avocatului Roşu pun foarte serios sub semnul întrebării eficacitatea articolului 24 din Constituţie, care ar trebui să protejeze în mod real dreptul la apărare al cetăţeanului”, a adăugat Cazanciuc.

Câţiva zeci de avocaţi au protestat în apărarea colegului lor, Robert Roşu, condamnat la închisoare, în dosarul retrocedării Fermei regale de la Băneasa. Protestatarii au cerut ca fiecare persoană să aibă dreptul la apărare, care este garantat prin lege.

Robert Roşu, avocatul prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri