Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis acordarea unui ajutor umanitar Indiei, constând în butelii şi concentratoare de oxigen. De asemenea, CNSU a decis includerea Indiei pe lista cu ţările considerate cu risc epidemiologic.

CNSU a adoptat Hotărârea nr. 24 din 27.04.2021.

”Art.1 – (1) Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

(2) Transportul cantităţilor de produse prevăzute la alin.

(1) se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia.

Art.2 – (1) Se completează lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin introducerea Republicii India.

(2) Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în decizie.

Astfel, România trimite în India 80 de concentratoare de oxigen de 5 l şi 10 l, 75 de butelii de oxigen de 40 l  şi 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

Situaţia în India, unde pandemia a atins o gravitate fără precedent, este „mai mult decât sfîşietoare”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform News.ro.

99 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here