Un tribunal rus l-a plasat în detenţie pentru două luni pe un profesor de fizică al unei prestigioase universităţi moscovite, acuzat de trădare, a anunţat o purtătoare de cuvânt a instanţei, relatează AFP, via Agerpres.

Arestat de forţele de securitate, Valeri Golubkin a fost plasat în detenţie până pe 12 iunie, a declarat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului moscovit Lefortovski, Daria Rozmahova. „Este suspect. Acuzaţiile nu au fost enunţate până în prezent”, a adăugat ea.

Valeri Golubkin este profesor de aerohidrodinamică la Institutul de fizică şi tehnologie din Moscova, una dintre cele mai bune instituţii ştiinţifice din Rusia.

Un purtător de cuvânt al Institutului, Igor Krasikov, a dat asigurări pentru AFP că principalul angajator al lui Golubkin este Institutul Central Aerohidrodinamic (TsAGI), situat într-o periferie a capitalei ruse, la Jukovski.

O purtătoarea de cuvânt a TsAGI a refuzat să comenteze arestarea profesorului de fizică, descriind institutul „drept unul de înaltă securitate”.

Potrivit avocatului său, Aleksandr Timoşenko, Valeri Golubkin, în vârstă de 69 de ani, are probleme de sănătate şi a participat la proiecte de „cooperare internaţională clasică”, pe diverse teme, dar dă asigurări că nu se face vinovat de trădare.

Un alt angajat al TsAGI, Anatoli Gubanov, a fost arestat în decembrie. El este acuzat că a transmis informaţii clasificate serviciilor de informaţii ale unei ţări europene.

Procesele pentru spionaj sau înaltă trădare, desfăşurate întotdeauna cu uşile închise, în Rusia, ale căror detalii sunt ţinute secrete, s-au înmulţit în ultimii ani. Autorităţile anunţă cu regularitate că au dejucat comploturi sau operaţiuni ale occidentalilor.

98 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here